På väg. Fatma Radia Dridi och Hawo Mohamud lagar mat på Yalla Rinkeby. Här ställs kvinnorna inför ett tempo och förväntningar som de kan räkna med på en vanlig arbetsplats. Foto: Stefan Källstigen

Lång väg till jobb för kvinnorna i Rinkeby

Arbetslösheten sjunker men för långtidsarbetslösa, som saknar utbildning och tillräckliga svenskakunskaper, har pandemin gjort arbetsmarknaden än tuffare. I köket på Yalla Rinkeby hoppas tio kvinnor börja en lång resa mot ett riktigt jobb.

  • Publicerad 06:11, 4 sep 2021

Klockan är strax efter tolv och inne på Yalla Rinkeby lagar Mariam Selim och hennes kvinnliga kollegor dagens lunch.

Mariam, som kommer från Irak, har bott i Sverige i mer än tio år. Hennes dröm är att driva ett eget kafé, men det är länge sen hon hade ett jobb att gå till.

Nu har hon arbetstränat i köket på Yalla Rinkeby i fyra månader.

– Det är kul, vi skrattar och pratar och lär oss laga mat från många olika länder. Tidigare har jag skämts för att prata svenska men här vågar jag. Jag får självförtroende här, säger hon.

Stärker kvinnornas egenmakt

Liksom många av de andra kvinnorna på Yalla Rinkeby är Mariam Selim van att sköta matlagningen hemma åt sina barn. Men i många fall är det barn som växer upp utan att någonsin ha sett sin mamma gå till jobbet och det är ett stort problem, menar Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare på Yalla Rinkeby.

– Barn till arbetande föräldrar lyckas själva bättre i skolan och på arbetsmarknaden. Barn vi träffar här berättar att deras mammor mår mycket bättre, att de pratar bättre svenska och att de vågar ta plats sen de började här, säger hon.

Att stärka kvinnornas egenmakt och att få dem att känna att de kan bidra är viktigt på Yalla Rinkeby, som förutom att driva kafé och catering också utbildar kvinnorna i jobbsökande och arbetslivets villkor.

Tuffare konkurrens om enkla jobb

Kvinnorna de möter saknar ofta helt yrkeserfarenhet och utbildning och har låga svenskkunskaper.

Aleksandra Wasso Hägglund har på nära håll sett hur pandemin har försvårat ytterligare för gruppen, som redan innan coronakrisen stod långt ifrån arbetsmarknaden.

Jobbkrisen slår hårdast mot kvinnor

Konkurrensen om de enkla arbetena har ökat och även om arbetslösheten nu sjunker och det flaggas för en stark ekonomisk återhämtning i Stockholmsregionen, så märks inte det här. Tvärtom fortsätter långtidsarbetslösheten att öka och utrikesfödda kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden i ytterstaden pekas ut som särskilt utsatta.

Nytt samarbete med staden

Det här är skälet till att Stockholms stad för första gången upphandlat insatser för gruppen och därmed betalar Stockholms Stadsmission i Skärholmen och Farsta och Yalla Rinkeby för deras arbete med kvinnorna under ett år.

Arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C) menar att de arbetsintegrerande sociala företagen kan göra insatser som staden inte kan.

– Att jobba med riktiga kunder och kollegor, få nya erfarenheter, en ny rad på cv:t och en boost för självförtroendet är otroligt viktigt. Min förhoppning är att kvinnorna efter sex månaders arbetsträning här kan komma ut på den reguljära arbetsmarknaden eller att de söker våra yrkesutbildningar, säger Karin Ernlund.

Kritiken: Görs för lite

Men Aleksandra Wasso Hägglund menar att ett halvår inte är tillräckligt utan anser att det krävs längre insatser för att kvinnorna ska hinna få kunskap om arbetslivet, stärka sina svenskkunskaper och få en konkurrenskraftig kompetens.

Hon anser också att behovet är långt större än de tio platser som Yalla Rinkeby idag har med stöd av staden.

– Vi önskar att vi kunde ta emot fler kvinnor och att vi kunde planera för längre insatser. Den svenska arbetsmarknaden ställer höga krav och vi behöver rusta de här kvinnorna ännu mer, säger hon.

Borgarrådet: Kan bli fler platser

Karin Ernlund menar å sin sida att årets upphandling ska ses ett första steg som staden kan bygga vidare på.

– Det här är en helt ny pilot. När vi har utvärderat den så hoppas jag på goda resultat och att vi kan ha fler platser nästa gång, säger hon.

Framsteg. Mariam Selim har arbetstränat på Yalla Rinkeby i fyra månader. Under den tiden har hon både lärt sig laga nya maträtter, använda nya köksredskap och många nya svenska ord. “Jag har sökt jobb länge och vill gärna få ett jobb men det är svårt” säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Hjälper kvinnor i Järvaområdet

Det sociala företaget Yalla Rinkeby startades 2017 för att man såg en stor efterfrågan från Järvaområdets boende på ett arbetsintegrerande företag för kvinnor.

I dag driver Yalla Rinkeby catering, konferensverksamhet och kafé. Syftet är att öka utlandsfödda kvinnors chanser att komma i arbete.

I våras vann företaget tillsammans med Stockholms Stadsmission en upphandling som Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning gjorde.

Staden köper nu tjugo platser för arbetsträning på Yalla Rinkeby och på Stadsmissionen för kvinnor i ytterstaden som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Visa merVisa mindre

Stigande långtidsarbetslöshet i länet

I maj i år vände arbetslösheten i Stockholms län neråt efter att ha ökat konstant sedan augusti 2019.

I juli var den totala arbetslösheten i länet 7,7 procent. Det är en minskning med 1,2 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

Totalt var 97 727 personer i länet inskrivna som arbetssökande i juli i år. Det är 14 274 färre arbetssökande än juli 2020.

Samtidigt fortsätter långtidsarbetslösheten att öka. Hit räknas nu 44 000 personer i länet.

Enligt staden har pandemin ökat svårigheterna för grupper som nyanlända, unga, kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden och personer med funktionsnedsättning.

Kort utbildning ses som den enskilt största riskfaktorn på arbetsmarknaden i Stockholmsregionen.

Källa: Arbetsförmedlingen, Stockhoms handelskammare och Stockholms stad

Visa merVisa mindre