Kö. För att få en båtplats på en privat båtklubb i Bromma kan väntetiden vara mellan ett och tre år. Foto: Stefan Källstigen

Lång kö till båtplats i Bromma

Sol. Vågskvalp. Fritidsbåt. För många en oslagbar kombination. Men för många också en ännu inte uppfylld dröm. Orsaken stavas lång väntan på en båtplats.

  • Publicerad 11:09, 30 maj 2022

Plats för roddbåt går ganska fort att få.

Båtklubbar i Bromma såg ett uppsving bland allmänheten att skaffa fritidsbåt under pandemin, något som håller i sig även efter slopade restriktioner.

– Beläggningen är god. Det är lång kö till en båtplats, ett symtom från covidperioden. När corona härjade som mest ökade folks intresse för att köpa båtar. Att folk skulle behålla båtarna efter corona trodde vi inte men det har visat sig att många har gjort, säger Fredrik Nyberg, kanslichef på Stockholms segelsällskap.

Kötiden till privata hamnar i Bromma är i dag mellan ett och tre år, beroende på båtstorlek.

– Plats för roddbåt går ganska fort att få, men att få plats för bobåtar (båtar från 7,5 meter och längre) tar ganska lång tid, säger Fredrik Nyberg.

Administratör. Stefan Sandberg är hamnkapten i Tranebergshamnen och håller ordning på kötiderna i hamnen. Foto: Stefan Källstigen

När Mitt i gjorde ett besök i Tranebergshamnen lyste solen. Vågor kluckade mot strand och bryggor. Just den här hamnen har 172 båtplatser, berättar hamnkapten Stefan Sandberg.

Båtarna som ligger här i hamnen har lagts i vattnet under de senaste veckorna.

– Det är mest motorbåtar och ett trettiotal segelbåtar, säger Stefan Sandberg.

När båtarnas ägare seglar eller kör med båtarna sker det främst i Mälaren.

Lång kö

I dag står mellan 60 och 70 personer i kö för en båtplats i Tranebergshamnen.

– Några har stått många år. En del som inte har båt står i kö för framtida båtplats, säger Stefan Sandberg.

Den som vill ha båtplats på stadens mark får räkna med betydligt längre väntetid, mellan sju och tio år, enligt Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Samvaro. Båtägaren Jonas Wallskog i samspråk med hamnkaptenen Stefan Sandberg. Foto: Stefan Källstigen

Staden är enligt honom positiv till att fritidsbåtar tar plats i stadsmiljön, men de har svårt att hitta vatten att bygga nya hamnar på. Nyligen fick staden delvis avslag på en bygglovsansökan att utöka antalet båtplatser på Bergsunds strand på Södermalm, med 60-70 platser.

Staden ställer enligt Robert Sköld i stället förhoppningen på privata båtklubbar, att i dialog förmå klubbarna att bygga ut sina hamnar.

Något som inte är helt oproblematiskt, låter Fredrik Nyberg i Stockholms segelsällskap, förstå.

– Då blir det konflikt, bryggor är inte det snyggaste som finns. Speciellt i Bromma har invånarna höga krav på sin närmiljö, säger Fredrik Nyberg.

Miljön viktig

Och just miljöhänsyn ska också vägas in.

–Vi ser många fördelar med ett aktivt båtliv i staden. Men att bygga ut båthamnar och båtuppställningsplatser, framför allt att anlägga nya bryggor, kan påverka vattenmiljön och strandlinjen. Vår synpunkt är att man måste beakta detta när man planerar nya platser, så man inte kraftigt försämrar vattenmiljön eller väljer ömtåliga vatten som har höga naturvärden, säger Maria Pettersson, miljöutredare och projektledare på miljöförvaltningen.

Bland de som väntar på båtplats skiljer sig reaktionerna åt, berättar Fredrik Nyberg.

– En del är väldigt frågande till hur det kan vara så här, de kan ha gått förbi hamnar och sett tomma platser. Men då kan det handla om medlemmar som är ute med båten tillfälligt och som lagt till någon annanstans, säger Fredrik Nyberg.

Kökapten. Enligt Stefan Sandberg har några väntat åratal på en plats i Tranebergshamnen. Foto: Stefan Källstigen

Allt fler vill kasta loss

Staden har cirka 470 båtplatser för uthyrning, bland annat i Äppelviken och Smedslätten i Bromma.

För närvarande bygger staden laddplatser för elbåtar. En bygglovsansökan om 60-70 sådana båtplatser i Bergsunds strand på Södermalm, har delvis fått nej.

Hur många nya båtplatser som behövs i Stockholm saknas det beräkningar för. Staden vill ordna så många platser som möjligt om förutsättningar finns. Privata båtklubbar har sin egen planering. I staden finns cirka 80 privata båtklubbar.

Staden bedömer att fler kommer att vilja skaffa fritidsbåt framöver.

Källa: Idrottsförvaltningen

Visa merVisa mindre