Det var under 2021 som strandskyddsärendena ökade enormt. I slutet av året såg kommunen en ökning med 150 procent. Detta har medfört långa väntetider och just nu är det närmare 60 ärenden i kö – och ett år i väntetid.

Kommunfullmäktige beslutade på deras senaste möte att tillfälligt förstärka enheten under 2022 för att komma i kapp.

– Man måste ha strandskyddsdispens innan man får söka bygglov, så det blir kaka på kaka. Därför måste vi ha mer resurser, säger Christoffer Amundin, bygglovschef på Vaxholm stad.

Riksdagsdebatt påverkade

De vanligaste ärendena är bryggor och tilläggsbyggnader, men det finns även vissa nybyggnationer.

Han tror att ökning kan bero på den diskussion som varit om strandskydd i riksdagen. Förslaget togs upp i april i år men det slopades. Om förslaget blivit verklighet skulle det kunnat skapa en skärpning av strandskydd i tätbebyggda områden med högt byggtryck, så som Vaxholm.

– Den generella diskussionen påverkade, många tänkte nog att det kanske skulle bli ännu hårdare än vad det redan var, och därför tror vi många ansökte förra året, säger Christoffer Amundin.

"Utrusta sig med tålamod"

Han hoppas att folk har överseende med de långa väntetiderna.

– Vi förstår att folk får vänta, men med tanke på mängden ärenden vi får in så hinner vi inte med. De sökande får utrusta sig med tålamod, säger han.

Hoppas på en fast tjänst till

Efter sommaren kommer det bli budgetdiskussion för 2023 och enligt Christoffer Amundin går diskussioner om att anställa en till handläggare som ska arbeta med strandskyddsärenden. I dag arbetar endast en handläggare med strandskyddsärenden i Vaxholms stad.

– Förhoppningen är att vi ska kunna anställa en till på heltid, säger han.

Upphandling av en konsulttjänst kommer att påbörjas efter sommaren. Tanken är att den tjänsten ska löpa hela året 2022.