Miniåtervinningen är ett pilotprojekt på två år. Blir det poppis så bli stationen kvar och SÖRAB planerar då att öppna fler Returpunkter. Foto: Maria Lilja

Länets första mini-återvinningscentral har öppnat i bananhuset

Länets första återvinningscentral i miniformat har öppnat i bananhuset i centrala Sundbyberg. Här går att slänga allt från porslin till farligt avfall. Man kan även plocka med sig utsorterade saker hem helt gratis, eller försöka laga sin pryl vid lokalens snickarbänk och symaskin.

  • Publicerad 11:05, 30 maj 2019

Det är avfallsbolaget SÖRAB som öppnat Returpunkten – som de kallar återvinningscentralen i miniformat – i  bananhuset, i centrala Sundbyberg.

Här kan allt från porslin, gammal färg och kläder till mindre grovavfall och farligt avfall – som batterier, kemikalier och elektronik, kastas.

– Allt man kan bära med sig i två kassar är okej. Stolen här i hörnet är på gränsen, det ska inte vara stora möbler man tar hit, säger Mats Dahlnell, lokalansvarig på Returpunkten, när han visar runt.

Redan första helgen besökte närmare 100 personer Returpunkten, och flera saker som skulle ha kastats bytte ägare, berättar Mats Dahlnell.

Hämta skänkta saker helt gratis

Returpunkten smygöppnade under vårmarknaden i torsdags och redan under helgen har 35-50 personer om dagen varit inne, berättar Mats.

Personalen här sorterar ut det som eventuellt kan skänkas vidare, och kastar resten i stora kärl.

På Returpunkten kan allt från porslin, gammal färg och kläder till mindre grovavfall och farligt avfall – som batterier, kemikalier och elektronik, kastas, berättar Mats Dahlnell. Foto: Maria Lilja

– Man kan hämta allt man vill helt gratis, man behöver inte lämna något för att hämta. En fullt fungerande i-pad som en man lämnade in låg inte länge här på hyllan innan en annan person hämtade den och folk har även hämtat leksaker, böcker, glasskålar och gamla plånböcker, berättar Mats.

Allt från hyllan är okej att komma in och hämta helt gratis. Foto: Maria Lilja.

Sakerna ligger framme i en månad innan de anses ha fått sin andra chans, och sorteras ner i någon av de små containrarna. För dagen står här både en matberedare, två nallar och vinglas och väntar på nya ägare.

Kläder skänks dock direkt till en välgörenhetsorganisation.

För den som hellre vill försöka laga sin gamla pryl så finns snickarbänkar, verktyg och en symaskin att låna. Framöver kan det även ordnas workshops med tapetserare och snickare på Returpunkten. Foto: Maria Lilja

Snickarbänkar och en symaskin lånas ut

I entrén finns även två snickarbänkar, verktyg och en symaskin för den händige som eventuellt vill försöka laga sin pryl i stället för att slänga den.

– Vi som jobbar har ingen kunskap om hur man lagar saker, men om man vill försöka själv så finns möjligheten här, berättar Mats.

Planer finns också på att ordna event med möbelsnickare, skräddare, reparatörer och designers för att visa vad som går att göra med saker som ofta kastas bort.

Returpunkten ligger på Landsvägen 62 och åller öppet varje dag. Foto: Maria Lilja

Returpunkten är ett pilotprojekt som testas under två år. Om miniåtervinningen blir poppis så blir den kvar efter det.

SÖRAB har även som mål att öppna fler Returpunkter i länet framöver.

Fakta

Öppet alla dagar i veckan

Bakom Returpunkten i Sundbyberg står SÖRAB som ägs av kommunerna i Stockholms Norrort, tillsammans med SAVAB – Sundbyberg Avfall och Vatten.

Verksamheten är den första av sitt slag i Stockholmsområdet.

Returpunkten ligger på Landsvägen 62 i Sundbyberg.

Returpunkten kommer hålla öppet måndag – fredag klockan 11-19 och lördag – söndag klockan11-16.

Källa: SÖRAB
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10

Hård kritik mot p-kaoset i centrum

Nyheter Staden ser nu över hur parkeringsproblemen i Centrala Sundbyberg ska lösas. – Det ett stort problem att Trafikverket inte har sundbybergarnas perspektiv, säger Stefan Bergström (C).måndag 23/11 12:43