Landstingsrådet: Jag är inte nöjd

Nu har kaoset på Gröna linjen blivit en politisk fråga. Vänsterpartiet kräver öppna spärrar och pengarna tillbaka på SL-kortet. Men trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) säger blankt nej.

  • Publicerad 16:00, 14 jun 2018

Pengarna tillbaka på SL-kortet. Och öppna spärrar på Gullmarsplan.

Det föreslår Vänsterpartiet med anledning av trängseln och förseningarna när tunnelbanestationerna vid Skärmarbrink och Gullmarsplan renoveras, från 11 juni till och med 19 augusti.

Värst drabbas linje 17 mot Skarpnäck och linje 18 mot Farsta. Men även linje 19 mot Hagsätra påverkas.

Tågen från Skarpnäck går nu till Skärmarbrink. Där måste man byta till linje 18 från Farsta. Linje 18 kommer i sin tur att vända vid Gullmarsplan så där måste samtliga resenärer byta tåg igen, till linje 19.

Dessutom går Skarpnäckstågen med 20-minuterstrafik istället för 10 som normalt. Farstatågen går var åttonde till var tionde minut.

 

SL har meddelat att öppna spärrar inte hjälper mot trängseln. Det är trappan som är flaskhalsen. Det tror inte Vänsterpartiet på.

Borde betala tillbaka

– Självklart stoppar de upp flödet, säger Gunilla Roxby Cromvall (V) i ett pressmeddelande.

– SL är skyldiga att underlätta så mycket som möjligt för sina resenärer under renovering och till dess att det finns en fungerande ersättningstrafik borde SL betala tillbaka delar av månadskortet.

Men den linjen är inte trafiklandstingsrådet inne på.

– Hur ska de finansiera det? Genom att höja skatten? Det är att luras, säger Kristoffer Tamsons (M).

Resenärer med reskassa har fått vänta så länge vid byte att de fått lösa ny biljett. Borde inte de kompenseras?

– Vid den här typen av planerade och aviserade åtgärder kan vi aldrig fullt ut ersätta med bussar eller på något annat vis. Det viktiga är att vi ger service och informerar.

Öppna spärrar en säkerhetsrisk

Det är heller inte aktuellt att öppna spärrarna vid Gullmarsplan.

Här hänvisar han till trafikförvaltningens experter som menar att det kan leda till säkerhetsproblem i trappan.

Men vad säger du till resenärerna som har det jobbigt?

– Jag är inte nöjd och jag förväntar mig mer service och bättre ersättningslösningar. Det finns pengar avsatta och trafikförvaltningen måste nu vända och vrida på allt, till exempel turtätheten.