Landstingsråd ryter ifrån om akutkrisen

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) anser att måttet är rågat inom sjukvården och föreslår lägre arbetstider på tunga avdelningar.

  • Publicerad 15:56, 12 jul 2016

Media har rapporterat om ett 40-tal patienter som tvingats sova över på akutmottagningarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna förra veckan. Ett av skälen till detta är lönen, enligt Vårdförbundet.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) föreslår att regeringen utbildar fler och att andra personalgrupper gör arbetsuppgifter som sjuksköterskor i dag gör, exempelvis tvätt och bäddning.

Nu ryter oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) ifrån.

– Jag blir upprörd. I princip blir det sämre för varje år och det är ingen nyhet att personalen slår larm om överfulla akutmottagningar och att man har ont om sängar och ändå gör man inget åt det, säger han till Mitt i.

Men att annan personal kan avlasta sjuksköterskorna – är inte det ett konkret förslag?

– Jo, det håller jag med om men då behövde man inte göra sig av med en massa undersköterskor som man har gjort i Alliansen.

Förutom lönelyft för sjuksköterskorna, tror han på fler specialistutbildade sjuksköterskor men också på lägre arbetstid på tunga vårdavdelningar.

– Jag tycker man ska jobba med arbetstidsförkortningar på vårdtunga avdelningar. Det har man gjort på Huddingeakuten när den höll på att braka ihop totalt, då sänkte man arbetstiderna med bibehållen lön och det finns ett motsvarande exempel på Södertälje sjukhus och det tycker jag man ska pröva med. säger han.

Men blir det lättare att få tag på personal då när det redan saknas?

– Ja, det blir nog lättare att rekrytera upp till den bemanning man har. Har man lättare att ordna med arbetstiderna har man lättare att rekrytera.