Landstingsbidrag ska fixa bostäder vid Roslagstull

Nytt hopp för 700 bostäder vid Valhallavägen – luften ska utredas igen genom att landstinget ger pengar till staden.

  • Publicerad 15:08, 28 sep 2018

Planerna att bygga 700 bostäder vid Roslagstull i det projekt som staden kallar ”Västra Valhallavägen” ligger på is sedan ett par år. Anledning är att luften anses vara för dålig på gatan.

Nu skjuter landstinget till 560 000 kronor åt Miljöförvaltningen i Stockholms stad. Pengarna ska användas för att mäta hur luften har påverkats av att många bilar hamnat i Norra länken.

– Landstinget skjuter nu till pengar till mätningar av luftkvaliteten och bullernivåer i området för att se hur situationen förbättrats, främst med tanke på de som redan bor i området men också för att byggprojekt som idag ligger på is ska kunna tas upp igen säger Gustav Hemming (C) Miljö- och regionplanelandstingsråd.

Inte huvudskälet

Skälet till bidraget är alltså inte bara att få till bostäderna vid Roslagstull, utan också för att man vill se de generella effekterna av biltunneln och hur miljön och hälsan för boende vid Valhallavägen har förbättrats. Gustav Hemming vill dock gärna lyfta fram de positiva miljöeffekterna av projekt som Norra länken ger.

– Mer elektrifiering av trafiken, mer cykeltrafik och överdäckningar av vägar med mera är viktiga vägar framåt för att minska hindren från buller och luftföroreningar, och skapa större samhällsnyttor och fler bostäder i bra lägen, säger han.