Landstinget upphäver avtal efter misstänkt fakturafusk. Foto: Mostphotos

Landstinget bryter med fuskmisstänkt företag

Prima barn- och vuxenpsykiatri polisanmäldes tidigare i vår misstänkta för att ha saltat fakturor till landstinget. Nu upphävs de avtal som vårdgivaren har i Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Skärholmen, Järfälla och Upplands-bro.

  • Publicerad 16:05, 21 maj 2018

Tidigare i vår uppdagades att det privata vårdföretaget Prima barn- och ungdomspsykiatris verksamhet i Danderyd systematiskt, och under lång tid, skickat in misstänkt höga fakturor till landstinget.

Landstinget polisanmälde och satte igång en ekonomisk revision för att klarlägga vad som hänt och omfattningen av det. Så långt ser det ut som att verksamheten dubbelfakturerat landstinget, och tagit betalt för fler hembesök och besök på mottagningen än vad som faktiskt skett.

Avtalet med verksamheten har gått ut och vuxenpsykiatrin i norrort drivs numera av en annan vårdgivare.

Även vårdföretaget har tillsatt en revision:

– Även om det finns en del indikationer på att det skulle kunna röra sig om ett mänskligt misstag, är det för tidigt att låsa sig vid den förklaringen. Det här skadar naturligtvis förtroendet för hela Prima barn- och vuxenpsykiatri, vilket är mycket, mycket allvarligt, säger VD Mari Björelind i ett pressmeddelande.

Vården har varit bra

Enligt Jessica Ericsson (L), ordförande i programberedningen för folkhälsa och psykiatri, har inga patienter drabbats.

– Nej, inget tyder på att vården har varit sämre. Och enligt de körningar vi har gjort är det ingen av företagets övriga verksamheter som misstänks ha myglat. Men när vi får indikationer på att något är skumt någonstans måste vis så klart agera, säger hon.

Ändå vill landstinget förkorta de avtal som slutits med vårdföretagets vuxenpsykiatri i Hägersten-Liljeholmen, Älvjsö, Järfälla och Upplands-bro.

Avtalen upphävs – ny upphandling

Avtalen skulle ha gällt till i maj 2020, men upphävs och ska bara gälla till i maj 2019, och en ny upphandling ska nu göras för vuxenpsykiatrin i dessa områden.

– Vi kapar ett år av den möjliga förlängningen på grund av polisanmälan och vår utredning.

Men om utredningen visar att företaget inte gjort något fel så är skadan redan skedd för dem?

– Jag tror inte de tycker det är märkligt att vi måste ta till de här åtgärderna. Det är ett seriöst företag och det är viktigt att utreda, och rentvå deras rykte i så fall, säger Jessica Ericsson.

S vill att landstinget tar över

Socialdemokraterna i landstinget tycker inte att vuxenpsykiatri lämpar sig att driva privat, och vill att landstinget tar över Primas verksamhet själv:

– Det är en utsatt patientgrupp, där kontinuitet är viktig. Och ibland måste tvångsåtgärder användas, och de skickas då mellan olika huvudmän, eftersom beslut om tvång inte får göras av en privat vårdgivare, säger landstingsrådet Dag Larsson (S).

De borde vara uteslutna för evigt

Dag Larsson

Han välkomnar dock att avtalet med Prima barn- och ungdomspsykiatri upphävs.

– De borde vara uteslutna för evigt om de fuskat med skattebetalarnas pengar, säger han.

Mitt i söker Prima barn- och vuxenpsykiatris VD Mari Björelind för ytterligare kommentarer.