Landslagscoach ska hjälpa Nacka FC till toppen

Med erfarenhet från BP och fyra olika landslag ska Roger Palmgren föra Nacka FC till fotbollens finrum. Och Rogereffekten syns redan – spelare med erfarenhet från Allsvenskan har anslutit till klubben.

  • Publicerad 15:28, 4 dec 2019

Roger Palmgren är fotbollstränaren som i 18 år varit ute i världen och coachat lag: bland annat har han varit landslagscoach för Sierra Leone, Rwanda, Namibia och Kongo. Palmgren har även varit akedemitränare för Brommapojkarna och har dessutom jobbat nära den svenska tränarlegenden Sven-Göran Eriksson.

Många jobb på en gång

Nu vänder han hem och har precis kritat på för för klubbarna Nacka FC och Nacka United. Han kommer även att vara akademichef för båda klubbarna och som grädde på moset blir han dessutom tränare för klubbarnas båda A-lag.

– Det här ska bli fantastiskt roligt, den här typen av projekt att få bygga upp en klubb har jag varit med om några gånger tidigare i min karriär bland annat i FC Cafe Opera som jag och ägaren Alessandro Catenacci kämpade med och som blev en succé, säger han i en kommentar på Nacka FC:s sajt.

Satsar mot toppen

Inför säsongen 2020 gör Nacka FC en storsatsning där man innan 2026 hade tänkt sig vara en elitförening och herrlagens klubbchef Salih Shala är mer än nöjd.

– Det känns enormt kul och det är väldigt stort för föreningen. Roger tackade ju nej till andra landslagsuppdrag för att han ville bo i Stockholm med familjen, säger han.

Med erfarenhet från Allsvenskan

Och en Rogereffekt går redan att se, menar klubbchefen. Bland annat har man lockat till sig spelare som Besim Kunić med 11 mål på 33 matcher i Superettan för Syrianska och dessutom 23 Allsvenska matcher i bagaget.

Laget förstärks också av Durim Berisha med erfarenheter från Superettan i Värnamo och Syrianska FC. Men frågan är om inte värvningen av ex-Hammarbyaren Markus Törnstrand är störst?

– Han har 60 matcher i allsvenskan, har varit proffs i Skottland och han har gjort 35 U-landskamper, så det är en grym spelare för oss.

Enligt Salih Shala har man dessutom fler meriterade spelare på gång.

Hur ska ni lyckas med ett så snabbt avancemang?  Tittar man på andra nya lag som Eskilstuna och Dalkurd har de ju inte riktigt klarat av att etablera allra högst upp.

– Vi satsar underifrån. Tanken med att ha ett elitlag för oss är att kunna lyfta upp så många ungdomar som möjligt från den egna verksamheten från början, vi arbetar med den så kallade Ajaxmodellen. Men vi har också väldigt bra folk i den här klubben och dessutom ekonomiska resurser.

Fakta

Som en raket genom seriesystemet

För sex år sedan startades herrfotbollaget Iliria. De har gått som en raket genom seriesystemet och vann 5:an som nykomlingar 2019.

När laget nu tar klivet upp i fyran har de slagits ihop med Nacka FC som främst koncentrerat sig på sin ungdomsverksamhet tidigare.

Det finns ytterligare ett A-lag i organisationen: Nacka United, ett herrlag som finns med i seniorsystemet för att spelare i tonåren ska få prova vingarna mot lite svårare motstånd.

 

Visa merVisa mindre