Ställer inte upp. Claes Eningsjö, lantbrukare i Härnevi-Rotbrunna, berättar att Landsbygdspartiet inte kommer ställa upp i höstens kommunval. Foto: Bengt Johansson

Landsbygdspartiet hoppar av valet

Vid förra valet var de några få röster från att få ett mandat i kommunfullmäktige. I år kommer de inte ens till start. – Vi är för få aktiva, säger Landsbygdspartiets ordförande Claes Eningsjö.

  • Publicerad 08:32, 17 maj 2022

De vill ta kamp för att tågen ska stanna i Grillby, att Värmeverket ska stå kvar och framför allt att kransorterna ska leva.

Nu får någon annan ta över de frågorna, tänker Claes Eningsjö.

För Landsbygdspartiet i Enköping ställer inte upp i höstens val.

– Det har väl känts ett tag, att vi inte är tillräckligt många, om vi skulle få till exempel två mandat måste vi ju kunna fylla de platserna, resonerar Eningsjö.

Det behövdes egentligen ingen längre diskussion för att fatta beslutet att lägga ner.

– Det är som ett fotbollslag, man behöver målvakt, backar, mittfältare och så vidare – och vi fick inte ihop fullt lag.

Kampanjen hade de klarat av, menar Eningsjö, trots en nästan obefintlig ekonomi. Det var tiden efter valet som blivit svårare – för att de hade kommit in den här gången betvivlar han inte en sekund.

– För mig blev det klart när två av våra anställda på gården blev sjuka samtidigt och jag fick ta flera roller, det hade inte varit ansvarsfullt att ha ett tungt politiskt uppdrag också, säger Claes Eningsjö.

Han vill dock inte säga att det här är slutet för Landsbygdspartiet i Enköping.

– Nej jag hoppas att vi är tillbaka nästa val och att vi är fler då, säger han.

Känslan nu?

– Lättnad över att vi tagit beslutet.

Landsbygdspartiet, Enköping

Lokalavdelningen i Enköping startades 2016.

I valet 2018 fick de 566 röster och var störst av de partier som inte kom in.

I orter som Fjärdhundra och Västra Örsundsbro hade partiet över fyra procent av rösterna och i Grillby över fem.

Claes Eningsjö fick 218 personröster, sjunde bästa i Enköping, mer än till exempel nuvarande kommunalrådet Jesper Englundh (S) och mer än Peter Book (M) som idag är kommunstyrelsens ordförande.

Visa merVisa mindre

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56