Störst andel trångbodda hushåll i landet finns i kommunerna Botkyrka med 19,3 procent, Stockholm, 18,8 Sundbyberg, 18,3, Sigtuna, 16,8 och Södertälje med 16,6 procent. Snittet i landets kommuner är 9,9 procent, rapporterar Dagens Nyheter.

Boverkets nya definition av trångboddhet bygger på Socialstyrelsens riktlinjer, och enligt denna definition ska samboende par kunna dela sovrum och bör utöver det även ha tillgång till vardagsrum och kök. Barn som är minst 12 år ska inte behöva dela sovrum enligt riktlinjerna, vilket däremot yngre barn kan göra.

Har många orsaker

Trångboddheten kan enligt rapporten bero på en kombination av flera faktorer – till exempel lågt bostadsbyggande, höga bostadspriser och brist på hyresrätter.

– Huvudorsakerna till trångboddhet är befolkningstillväxten och en långvarig urbaniseringsprocess och då framför allt till Stockholm. Befolkningsökningen i regionen på senare tid drivs delvis av inflyttning varav många tillhör relativt köpsvaga grupper, många unga och många nyanlända, samtidigt som bostadsbyggandet inte har hängt med och inte alltid varit i linje med vad folk har kunnat efterfråga, säger Sebastian Christner, en av rapportförfattarna till DN.

Det behöver dock inte enbart vara ett problem med trångboddhet, enligt rapporten, och människor kan frivilligt välja att bo trångt av olika skäl. Men för många är trångboddheten långt ifrån frivillig och kan bero på till exempel låg inkomst och att man har svårt att få tag på en hyresrätt.

Trångboddhet kan enligt rapportförfattarna påverka bland annat barns hälsa, skolresultat och sociala kontakter negativt, skriver DN.

Hög befolkningstäthet

Den högsta befolkningstätheten i landet finns i Sundbyberg – med 7 600 invånare per kvadratkilometer – Stockholm och Solna, enligt statistik från SCB.

Siffrorna i Swecos rapport kommer från SCB:s statistik och bygger på uppgifter från Skatteverket.