Genom att vara medvetna om att livet inte varar för evigt blir vi samtidigt mer levande. Det menar landets enda thanatolog Philip de Croy. Foto: Sacharias Källdén

Landets enda thanatolog ger ut handbok om döden

Genom att vara medvetna om att livet inte varar för evigt blir vi samtidigt mer levande. Det menar landets enda thanatolog Philip de Croy. Nu debuterar han med ”Boken för dig som en dag ska dö”.

  • Publicerad 13:50, 18 sep 2020

Här i Sverige har vi inte haft krig på 200 år, sjukdomar som tidigare innebar en dödsdom är nu hanterbara och vi lever allt längre. Det ger oss ibland en känsla av att vara odödliga.

"Det finns dagar då jag undrar vad jag ägnar mitt liv åt. Att prata om döden blir väl ingen människa glad av? Men det blir de faktiskt. Många hör av sig efter föreläsningarna och upplever en lättnad.

Här i Sverige har vi inte haft krig på 200 år, sjukdomar som tidigare innebar en dödsdom är nu hanterbara och vi lever allt längre. Det ger oss ibland en känsla av att vara odödliga. Då glömmer vi också bort vad det är att leva. Vi blir mer levande om vi pratar om livet som ändligt. Det handlar om att ta tillvara på den tid vi får och göra det mesta av det.

Jag är teolog i grunden men har inriktat mig på thanatologi och etik. Konstigt nog fanns det ingen thanatolog i Sverige före mig och mig veterligen är jag fortfarande den enda.

Jag tror mitt intresse för döden kommer från flera håll. Det första jag tänker på är hur jag som barn gick på begravningar i övningssyfte. Morfar och mormor var gamla och mina föräldrar ville förberedda mig genom att ta med mig på avlägsna släktingars begravningar. Det låter makabert men jag tror att det var bra. Jag minns hur det var en helt annan känsla i rummet och vuxna som vanligtvis inte visade sig ledsna grät öppet.

Jag har hållit föreläsningar på alla möjliga ställen och det är alltid fullt, vilket visar att det finns ett stort behov. De som kommer är framför allt de äldsta och unga, medan de som är mitt i livet är färre. Hos de yngre upplever jag en annan öppenhet. Under 80- och 90-talen var det tyst om psykisk ohälsa, nu pratar man om det på ett helt annat sätt vilket är jättebra eftersom det då kan upptäckas tidigare.  

Med corona har döden kommit folk chockartat nära och många har ryckts bort hastigt. I nuläget har man inte ens visningar på platsen där personen somnat in, vilket gör att många inte kommer förstå vad som hänt förrän långt senare. Det blir lättare att gå vidare när du sett kroppen.

Bokutgivningen bestämdes innan corona men jag var länge orolig att det skulle uppfattas som att jag profiterar på människors lidande. Jag hoppas verkligen att den ska vara ett stöd och en tröst när vi behöver det som mest."

Philip de Croy

Ålder: 36 år

Gör: Thanatolog och ansvarig för religion- och livsåskådning på Historiska museet.

Bor: Kungsholmen

Civilstånd: Gift

Aktuell: ”Boken för dig som en dag ska dö” ges ut 21 september.

Övrigt: För den som vill höra mer om döden förekommer han i ett stort antal poddar, tv och radio. Det finns även möjlighet att lyssna på Philip live: 30 september på Historiska museet, 15 oktober Sankta Eugenia samt 1 november Hedvig Eleonora kyrka.

Visa merVisa mindre