Landets bästa bagare finns på Spånga konditori

Förra året blev det en tredjeplats. I år fanns det bara ett mål för Gabriel Di ­Grado, Spångabagaren som numera kan titulera sig Årets bagare.

  • Publicerad 17:09, 8 apr 2015

En trappa ner på Spånga konditori produceras en hel del bröd. Här har också årets bakverk blivit till. Bullen, som numera kallas för Gabriels vinnarbulle, har lockat många till Spånga konditori sedan vinsten blev känd. De första dagarna sålde de nästan 300 stycken om dagen.

– De här gör jag till i morgon och räknar kanske med att sälja 200 stycken, berättar Gabriel Di Grado när han står med degen som snart ska bli bullar.

Sedan åtta år tillbaka driver han Spånga konditori, som han tog över efter sina föräldrar.

– Min pappa hade Väster­orts första pizzeria här. Men det var ett helt annat ställe då. Nu är det kanske det bästa vi har, säger han.

Som årets bagare behöver han inte vara blygsam. Att det han säljer håller hög klass är självklart.

– Vi gör ingenting som är dåligt här, om jag ska vara helt ärlig.

I dag är Gabriel Di Grado en bagare ut i fingerspetsarna. Förutom Spånga konditori har han även startat upp Bröd & Bullar på Kungsholmen. Men att det skulle bli en bagare av Gabriel Di Grado var långt i från självklart.

– Jag var inte ett dugg intresserad. Jag åkte till Italien och tänkte att jag kunde glida ett år när jag inte kom in på någon skola. Men det fick jag inte. Då var det ingen som ville bli bagare så jag fick börja den linjen samma dag.

Men trots utbildningen blev inte intresset större. 

– Det var först när jag var 24 år och hade någon livskris och funderade på vad jag skulle göra med mitt liv som jag tänkte att jag kunde ge det en chans. Sen började jag intressera mig och jag tyckte att det var jättekul när jag väl började nörda ner mig. 

Trea förra året

Redan förra året var han med och slogs om titeln som Årets bagare. Då blev han trea och sökte revansch i år. Att vinna var det enda som gällde för Gabriel Di Grado. Och vinst blev det.

– För mig betyder det mycket. För jag hatar att förlora. Jag var ganska förbannad förra året, säger han. 

Bakverket som han vann med hade han några månader på sig att utveckla.

– Men jag hade ganska klart för mig hur jag ville att den skulle vara. Jag ville göra en äppelpaj i bullform, säger han om bakverket som gick hem hos juryn.

Många timmars bakande

Till skillnad mot många andra bagare som driver eget är Gabriel fortfarande en del i  produktionen. Han tror själv att det är bra att vara närvarande i den dagliga verksamheten. På botten­våningen på Spånga Konditori är han många timmar med sina bröd och bakverk.

– Jag tror att det är viktigt att man utvecklas hela tiden. Det gör att stället blir bättre också. För mig är det roligt om du som kund hittar något nytt.

– Men du kan inte bara stå och vara kreativ hela tiden. Du måste producera också. Jag jobbar rätt mycket, men det är världens bästa jobb som du kan göra över hela världen. Bröd äter man överallt. 

Arbetstiderna för en ­bagare är inte helt bekväma, det blir både nätter och tidiga morgnar. Det blir en hel del ensamtid.

– Jag tycker att det är skönt. Det är då du tänker och reflekterar över saker. Dessutom är det väldigt roliga personer som ringer in till nattradion.

Hans intresse för bröd grundar sig i enkelheten i det.

– Det är bara vatten, mjöl och salt. Men ändå så kan det bli en väldigt ball produkt av det.

Gabriel Di Grado kommer att fortsätta driva sitt konditori, till sommaren kommer Spångaborna dessutom kunna köpa glass från den egna glassmaskinen. I framtiden kanske arvet går vidare inom familjen.

– Mina döttrar säger att de vill bli bagare. Men jag vet inte om de verkligen vill det sen. Det är en ganska tuff bransch, rätt slitigt. Du måste verkligen vilja det.

Gabriel Di Grado

Ålder: 40. Född: i Tensta, uppvuxen i Bromsten. Bor: Kungsholmen. Andra intressen: Gillar fotboll och hockey. Det bästa med yrket: Att man skapar så mycket av så lite. Tips för bakning: Världens enklaste grej är att använda smör i stället för margarin. Lägg pengar på ett bra mjöl.

Så gör du Spångas egna vinnarbulle

Bullarna bakas på en så kallad brioche-deg. För cirka 20 bullar gäller följande.

Deg:

260 gram ägg

472 gram vetemjöl

39 gram strösocker

8,5 gram salt

17 g jäst

Blanda ingredienserna i en hushållsassistent i cirka tre minuter. Ha sedan i 302 gram smör. Degen ska kylas i 3-24 timmar.
Kanelblandning:

100 gram strösocker

100 gram brunt farinsocker

200 gram smör

Kanel efter smak

Blanda smeten slät. Baka ut degen och bre på blandningen. Skär upp degen till vanliga bullar och låt jäsa till dubbelstorlek.
Vaniljkräm:

400 gram mjölk

100 gram strösocker

80 gram äggula

1 vaniljstång

30 gram maizena

Blanda ingredienserna och koka upp i en kastrull. Sila igenom en finmaskig sil över 150 gram kallt smör. Rör ut smeten och applicera den sedan på de jästa bullarna. Tärna ett syrligt äpple, till exempel Granny Smith, och ha på bullen.Smuldeg:

100 gram strösocker

200 gram brunt farinsocker

250 gram havregryn

200 gram vetemjöl

300 gram smör

150 gram potatismjöl

En nypa salt

Blanda som en vanlig smuldeg och bre det sedan över bullarna. Grädda dem i ugnen i 190 grader, cirka 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.

Visa merVisa mindre