Lånade ut konto – dömd för häleri

En Älvsjöbo lånade ut sitt konto och fick 2 000 kronor för det. Nu har Älvsjöbon dömts för penninghäleri och ska betala närmare 50 000 kronor till fyra personer som blivit bedragna på Facebook.

  • Publicerad 12:26, 9 mar 2014

De som utsattes har berättat samma historia. De fick mejl från en person som utgav sig för att vara en vän på Facebook. ”Vännen” behövde komma åt sina pengar och de ombads lämna ut sina bankdosekoder.

– Man kan tycka att det är korkat att lämna ut koder när man sitter och chattar på Facebook. Men på det här sättet flyttar bedragarna in i vardagsrummet, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin.

Inom kort uppdagades att Facebookvännerna fått sina konton kapade och att pengar tagits ut. Fem drabbades men bara en av dem fick tillbaka sina pengar av banken. De andra, som sammanlagt förlorade närmare 50 000 kronor, fick varken hjälp av banker eller försäkringsbolag. Den som nu får ersätta dem är den 30-årige Älvsjöbo som lånade ut sitt konto.

– Vi vet ju inte vem bedragaren är. Han eller hon vill inte föra över pengarna till sitt eget konto, då skulle det ju bli lätt för polisen att spåra. En förutsättning är att det finns någon som upplåter sitt konto, säger Anneli Tirud Wallin.

30-åringen säger att han fick kontakt med bedragaren via nätet och ville hjälpa honom.

Södertörns tingsrätt anser att 30 åringen kanske inte haft uppsåt men ändå varit likgiltig för följderna av sitt agerande.

På det här sättet flyttar bedragarna flyttar in i vardagsrummet.