Det här fotografiet hänger på Spånga gymnasium och är skapat av Mattias Klum. Det är ett av alla konstverk som Stockholms stad äger. Foto: Mattias Klum

Låna hem en tavla från biblioteket – nytt förslag

Biblioteken bör utöka sin verksamhet och även låna ut stadens konst. Det föreslår de borgerliga partierna nu i ett gemensamt förslag.

  • Publicerad 06:30, 9 apr 2015

Låna hem ett konstfotografi, en tavla eller en statyett. Antingen ur stadens egna konstsamling eller från en lokal konstnär som annars inte hade nått ut på samma sätt.

Det är Folkpartiet som formulerat det förslag i kulturnämnden som alla borgerliga partier ställt sig bakom.

Intressant komplement till böcker

"Att låna hem ett konstverk, till exempel ett grafiskt tryck eller en skulptur till ditt hem i några veckor, precis som du lånar en bok på bibliotek, kan bli ett sådant intressant komplement till bibliotekens verksamhet" står det i förslaget.

Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden, tror på idén att knyta lokala konstnärer till biblioteken. Både för att få tillgång till mer konst och för att hjälpa kämpande konstnärer att nå ut.

– Man måste givetvis ha någon slags verkshöjd och göra ett urval som inte sker nyckfullt och slumpartat. Vi kan tänka oss att detta görs av en särskild referensgrupp till exempel, utan inbladning av politiker, säger Rasmus Jonlund.

Låna ut stadens egna konst

Hans förhoppning är också att det ska bli möjligt att låna konstverk ur stadens egna konstsamling - verks som ofta hänger på arbetsplatser, i skolor och liknande.

– Vi har mycket av den konsten i lager, eftersom den byts ut vartefter. Den borde man också kunna få låna hem, givet att det går att lösa rent praktiskt med försäkringar och liknande, säger han.

Förslaget ska nu granskas av kulturförvaltningen.

Drar paralleller till Minneapolis, Berlin och Tensta

I skrivelsen lyfter de borgerliga politikerna fram exempel på så kallade "artotek” från bland annat Berlin och Minneapolis Art Lending Library (MALL) vid American Swedish Institute i Minneapolis.

Vid det sistnämnda kan biblioteksbesökare kostnadsfritt låna hem ett konstverk från en känd eller ”kämpande” konstnär som är verksam lokalt i området.

Sedan våren 2014 finns möjligheten att låna hem konst även från Tensta bibliotek, efter ett samarbete mellan biblioteket och Tensta konsthall.

Visa merVisa mindre