Låna en skridsko eller skida – gratis

Sugen på att prova en ny sport? Växt ur förra säsongens sportutrustning? Snart öppnar Järfällas sportotek för att underlätta för sportsugna järfällabor.

  • Publicerad 07:15, 16 okt 2018

Som ett bibliotek, fast med sportutrustning. Säg hej till Järfällas nya sportotek.

Konceptet finns på många platser i landet men nu blir det alltså möjligt även för Järfällaborna att hyra sin utrustning istället för att köpa nytt.

Det är kommunen som drar igång verksamheten och Matinou Inoussa, som är samordnare för projektet, håller just på att samla in prylar som sen ska lånas ut till sportsugna kommuninvånare.

– Vi är inte riktigt där ännu, men vi tror att vi kommer ha tillräckligt för att kunna börja låna ut vid årsskiftet.

Ska få fler att röra på sig

Sportoteket omfamnar flera av kommunens mål, säger Matinou Inoussa. Dels är det ett sätt att gynna återbruk och främja en hållbar konsumtion. Dels kan det få fler att röra på sig och aktivera sig i idrottslivet.

– Vi tror att det här kan ge en bra effekt i Järfälla så att ännu fler aktiverar sig. Det ska inte handla om ekonomi, säger han.

Utrustningen ska lånas ut gratis och man arbetar just nu med ett digitalt system som ska göra det möjligt att redan på hemmaplan se vad som finns i lager. Du ska också kunna förlänga hyrtiden utan att behöva gå till butiken på Mjölnarvägen 6.

– Det ska bli som en lånekort, precis som på biblioteket, säger Matinou Inoussa.

Vill ge tillbaka

Just nu arbetar han och teamet för att så många som möjligt ska känna till projektet och ha dem i åtanke när garderoben rensas. De tar emot all form av sportutrustning, som sen kommer sortera och lagas.

– Vi kommer kontrollera all utrustning och laga det som behöver lagas. Tanken är att vi ska ha en egen verkstad som jobbar med det här framöver, men där är vi inte riktigt ännu, säger han.

Matinou Inoussa sökte tjänsten som samordnare av flera anledningar. Bland annat är han uppväxt i Järfälla, i ett område där inte all hade de ekonomiska förutsättningarna för att skaffa dyr sportutrustning. Nu vill han att fler ska få möjligheten att prova på olika sporter.

– Det här är precis det jag vill göra. Jag är en sportnörd och nu vill jag ge tillbaka till samhället, säger han.