SOCIALTJÄNST. Nyanlända får pengar i form av lån istället för bidrag hädanefter. Foto: Mostphotos

Lån istället för bidrag till nyanlända

Moderaterna låter nyanlända söka lån istället för bidrag, i syfte att förstärka arbetslinjen. Ökad skuldsättning är dåligt för integrationen, enligt Vänsterpartiet.

  • Publicerad 08:56, 5 apr 2018

Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott. När den tar slut för nyanlända kan de få etableringsersättning från Försäkringskassan. Etableringsersättningen betalas ut först i slutet av månaden och därför uppstår ett glapp i de nyanländas ekonomi, om de saknar egen inkomst.

Tidigare har de nyanlända kunnat söka bidrag hos kommunen för denna mellanperiod. Sedan i tisdags får de istället söka lån.

En individuell prövning görs och för de som beviljas lån tar man fram en avbetalningsplan.

Under 2017 betalade kommunen ut omkring 580 000 kronor i glappersättning, enligt Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Nyanlända ska mötas av verktyg för att bli självförsörjande, inte av bidrag utan krav på motprestation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringen är ett sätt att förstärka arbetslinjen "redan från dag ett", enligt Josefin Malmqvist:

– Det ska alltid löna sig att arbeta, även för nyanlända, säger hon.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) är kritisk till förändringen.

– Vi tror att ökad skuldsättning är ett riktigt dåligt sätt att integrera människor i samhället på, oavsett var man är född och hur länge man har varit i landet, kommenterar han.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40