– Många äldre bor kvar alldeles för länge i stora hus eller stora lägenheter. Vi har haft suverän livskvalitet här i 30 år, men nu har pojkarna flyttat. Det är dags att vi ger plats åt andra. Här ska ju bo en barnfamilj, en familj med två eller tre barn! säger Ing-Marie.

Det var hon som först föreslog en flytt till mindre, och maken Mats var inte svårövertalad.

– Jag funderade ett tag, men kom snart på att det var helt rätt för oss att söka större bekvämlighet där man inte behöver klippa gräs, rensa hängrännor och skotta snö, säger han.

"Ny epok för oss"

Övertygelsen om att det var dags att lämna Viby växte sig allt starkare när Ing-Marie och Mats insåg att villan skulle kunna tas över av en ny barnfamilj som är i samma situation i dag som de själva var i för 30 år sedan.

– Det blir två flugor i en smäll, och vi hoppas att vi gör en god gärning, säger Mats.

– Men vi vill förstås flytta själva också, det är dags för en ny epok för oss. Och det är bra att flytta medan man orkar. Vi är bara 60-plussare, men märker ändå att det är jättejobbigt, säger Ing-Marie.

"Som att vi döstädar"

De har just tagit en paus i flyttbestyren. Denna dag är det städning och förberedelser inför den första av tre visningar som gäller.

Ing-Marie och Mats var med och bjöd på två lägenheter i Norra Djurgårdsstan innan de tog hem budgivningen på en 75 kvadratmeter stor trea i Hornsberg på Kungsholmen.

– Vi bor på 150 kvadrat i dag, så hälften ska bort. Det är som att vi döstädar efter oss själva. Ibland undrar vi vad vi gör och får lätt ångest, men det går snabbt över när vi tänker på vad vi får. Bekvämlighet, att kunna cykla till jobbet på 20 minuter, och nära till allt, säger Mats.

Hyllar Viby

Både han och Ing-Marie har emellertid en till synes outtömlig lista på argument för Vibys förträfflighet. Det är närhet till bra förskolor, skolor och affärer, bra kommunikationer, fin natur med Järvafältet i närheten, trevliga grannar och så vidare.

Men nu är det alltså dags för en ny barnfamilj att få njuta av alla uppsidor som Viby kan erbjuda. Den 13 augusti får Ing-Marie och Mats tillträde till sitt nya boende inne i stan.

Ogillar gnäll på reavinstskatt

De vill berätta om sitt beslut i tidningen för att kanske kunna inspirera andra som bor onödigt stort att göra en insats för den tuffa bostadssituationen i Stockholm.

– Man ska ju bara göra det om man själv vill förstås, men jag stör mig på att många säger att de inte har råd att flytta på grund av att de får betala så mycket i reavinstskatt. Det är ett i-landsproblem – man betalar ju bara skatt på vinsten man har gjort på sitt boende. Och det handlar ju om att flytta till något mindre så nog har man råd, säger Ing-Marie.