Lämnar MP – sitter kvar som vildar

Marie Nordberg och Christian Nordberg har lämnat Miljöpartiet och är nu politiska vildar i Håbo kommunfullmäktige.

  • Publicerad 10:50, 2 nov 2020

Jag tycker det är lite sandlåda måste jag säga.

Som Mitti tidigare rapporterat har den borgerliga Alliansen och Sverigedemokraterna i Håbo kommit överens om de ekonomiska ramarna för 2021.

Detta fick till följd att Håboalliansen spricker. Miljöpartiet lämnade nämligen samarbetet med de fyra övriga partierna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Vill inte samverka med SD

Miljöpartiets medlemmar ville inte kopplas samman med Sverigedemokraterna. Miljöpartiet Håbo hade efter en medlemsomröstning valt att lämna Håboalliansen. Då Allianspartierna valde att söka stöd hos Sverigedemokraterna för sin budget ”så fanns inte längre några förutsättningar för Miljöpartiet att fortsätta samarbetet”, skrev man i ett pressmeddelande.

Men Miljöpartisterna Marie Nordberg och Christian Nordberg har därefter lämnat Miljöpartiet och sitter kvar som politiska vildar, rapporterar Sveriges Radio. Christian Nordberg och Marie Nordberg vill få igenom budgeten tillsammans med Håboalliansen.

– De (SD) är ett politiskt parti precis som alla andra även om de har rötterna i ett väldigt fult brunt näste. Jag tycker det är lite sandlåda måste jag säga, säger Marie Nordberg till Sveriges Radio.

Påverkar inte budgeten

Avhoppen påverkar inte budgeten. Stödet från Sverigedemokraterna gör att den går igenom oavsett.

Miljöpartiet i Håbo vill inte att Christian Nordberg och Marie Nordberg ska lämna sina platser till förfogande.

– Om de vill sitta kvar som politiska vildar då får de göra det. Jag utgår från att även om de inte företräder Miljöpartiet i dag så kommer de att arbeta för en grön politik eftersom de har gjort det i så många år, säger Ulrika Lundblad, ordförande för Miljöpartiet i Håbo, till Sveriges Radio.

Ingen partipiska

Med på mötet där Miljöpartiet bestämde att man skulle lämna Håboalliansen fanns företrädare för partiet på både distrikts- och riksnivå. Men Ulrika Lundblad, ordförande för Miljöpartiet i Håbo, menar att det inte var press från högre ort som ledde fram till beslutet.

Hon tror att det lokala partiet hade kommit fram till det här beslutet även utan medverkan från riksplanet och regionen. Hon anser att det inte fanns någon ”partipiska” i frågan.

– Nej, det tycker jag inte. Vi hade fört de här diskussionerna redan tidigare, säger Ulrika Lundblad till radion.

Miljöpartiet

Det senaste valet, 2018, fick Miljöpartiet 2,48 procent av rösterna i Håbo kommun. Partiet har ett mandat i kommunfullmäktige.

Miljöpartiets historia kan spåras till slutet av 1970-talet då miljöfrågorna fick en allt starkare roll i den offentliga debatten. Folkomröstningen om kärnkraft 1980, då många kände sig svikna av de etablerade partierna, blev en väckarklocka för miljörörelsen. Kort därefter lyfte Per Gahrton idén om ett nytt parti i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Visa merVisa mindre

Politiska vildar

Politiska vildar är ledamöter i Sveriges riksdag, landstings- och regionfullmäktige eller kommunfullmäktige som av olika anledning lämnar sitt parti mitt i en mandatperiod.

Det har tidigare funnits förslag på att dessa personer även ska tvingas lämna sina uppdrag som folkvalda för att en ny person få möjlighet att träda in som ledamot hos det parti som berörs. Sådana förslag har till exempel resulterat i motioner till riksdagen. Men än så länge är det fritt fram att sitta kvar som vilde.

Visa merVisa mindre

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49