Lämnade spädbarn bland glassplitter och sopor

En man har nu åtalats för att ha lämnat sina barn i en lägenhet där glassplitter, rakhyvlar och matrester låg på golvet. Barnen, två månader och ett och ett halvt år gamla, var helt ensamma i flera timmar.

  • Publicerad 16:37, 31 jul 2018

Förra sommaren lämnade pappan de två barnen ensamma i en lägenhet i Huddinge. Några dagar tidigare hade mannen, som är i 20-årsåldern, kontaktat socialjouren och uppgett att mamman lämnat honom ensam med barnen trots att han varken hade bostad eller pengar.

Hörde hur ett barn ropade ”mamma”

Runt tolvtiden på dagen larmade barnens mamma 112 och berättade att hon trodde att pappan lämnat dem i hennes lägenhet, efter att mannen sms:at henne. Mannen ska ha lämnat dem ensamma vid tvåtiden. Barnen var utan tillsyn och kvinnan sa att hon var utelåst från lägenheten.

När polisen kom dit hörde de hur ett barn ropade mamma genom brevlådan. Altandörrarna var blockerade utifrån med stolar och det fanns ingen möjlighet för barnen att ta sig ut.

En trasig spegel med flera glasskärvor låg på hallgolvet. Foto: Polisen.

Lämnade bland glassplitter och rakhyvlar

”Skicket på lägenheten kan bäst beskrivas som misär” skriver polisen i sin rapport. Det låg matrester, sopor, rakhyvlar och krossat glas på golvet och runt smutsiga tallrikar flög flugor i luften.

”Min egna känsla efter att ha varit inne i lägenheten och sett vilket skick den var i samt vetskapen om att barnen har varit själva i minst 10 timmar innan vi lyckats ta oss in till dem är svår att beskriva.” skriver en av poliserna som deltog i insatsen och fortsätter:

”Det känns som en ren tillfällighet att barnen var i såpass bra skick som de var och att de inte gjort sig ordentligt illa.”

Kylskåpsdörren låg på köksgolvet. Foto: Polisen.

Läkaren: utsattes för livsfara

Barnen mådde efter omständigheterna bra och hade inga fysiska tecken på att de farit illa när de hittades. En barnläkare har även gjort en bedömning av lägenheten för att bedöma riskerna med att barnen lämnades ensamma där.

”Enligt svenska mått mätt för ett hem för småbarn är detta uppenbart undermåligt och livsfarligt” skriver läkaren.

Föräldrarna har uppgett olika versioner om hur länge och varför barnen lämnades ensamma. Efter händelsen placerades båda barnen i ett jourhem.

Åklagaren menar att barnen har utsatts för risk för skada eftersom det fanns glassplitter på golvet, vassa föremål framme i lägenheten, matrester på köksbänken och säkerhetsgrinden till trappan var öppen. Därför åtalas pappan för framkallande av fara för annan.

Matrester och glasskärvor på köksgolvet. Foto: Polisen