Lämna ut nycklar kan stå dig dyrt

Ahmed lämnade ut nyckeln till sin lägenhet när hantverkare skulle renovera. När han mitt på dagen kom hem stod dörren olåst och han kunde gå in obemärkt. Ett misstag, enligt Familjebostäder.

  • Publicerad 12:34, 15 apr 2012

Lämnar du ut din nyckel till hantverkaren när ditt hem ska renoveras?

Då bör du skaffa dig en extra försäkring till din hemförsäkring. Blir du bestulen under tiden gäller nämligen inte hemförsäkringen. Något som boende i Bandhagen reagerat på. Där genomförs just nu fönsterbyte på ett stort antal lägenheter och de boende har uppmanats att lämna lägenhetsnycklar till hantverkarna.

Ahmed, som bor i en av lägenheterna, åkte hem för att kolla till sin katt under en av dagarna fönsterbytet var i gång.

När han kom hem stod dörren olåst och han kunde gå rakt in i lägenheten utan att hantverkaren märkte honom.

– Han höll på med en borr just då och märkte inte att jag kom in. Det hade ju lika gärna kunnat vara en tjuv.

Ahmed har visserligen inte blivit av med något och säger att han inte har mycket värdesaker hemma. Men han är orolig för att han kan bli av med dator, tv eller mattor han tycker om. Att ta med sig dem varje gång han lämnar hemmet går ju inte, påpekar han.

Enligt försäkringsbolaget If är det alltid en risksituation att lämna ut sin nyckel och då gäller inte heller den vanliga hemförsäkringen.

I stället måste man då teckna en så kallad stor hemförsäkring med ett oturstillägg, men den gäller bara för föremål värda upp till 50 000 kronor.

Enligt Peter Wickberg, distriktschef för Familjebostäder som är ansvariga för husen i Bandhagen, ska dock lägenhetsdörrarna vara låsta när hantverkarna är i dem.

– Det här är ytterst beklagligt. Jag ska omedelbart ta kontakt med entreprenören som utför arbetet. Så här får det absolut inte gå till, säger han.

Om en hantverkare släpper in tjuven i tron att det är den boende får man ingen ersättning från sin hemförsäkring enligt If.

Däremot kan man få ersättning om hantverkaren inte hör att tjuven kommer in i lägenheten. Dock kan värdet på de stulna föremålen bli nedsatt med 25 procent av värdet.

Fakta

Värdesaker

Lägg undan och lås in värdesaker i till exempel ett värdeskåp i din lägenhet om du måste lämna ut nycklar till hantverkare. Då gäller din vanliga hemförsäkring, trots att någon har gått in i ditt hem med en nyckel.

Källa: If