Planer. Det finns stora planer för kvarteret Spelbomskan där Läkarhuset ingår. Foto: Mimmi Epstein

Läkarhuset försvinner från Odenplan

Om två till fyra år försvinner Läkarhusets verksamhet från Odenplan. Byggnaden ska renoveras och fyllas med nytt innehåll. Samtidigt finns planer för hela kvarteret.

  • Publicerad 19:50, 5 nov 2019

Om två till fyra år flyttar Praktikertjänst, som i dag hyr in sig i den byggnad som kallas Läkarhuset på Odenplan, därifrån. Anledningen är att byggnaden ska genomgå en omfattande renovering. Erik Magni på Praktikertjänsts pressavdelning skriver i ett mejl till StockholmDirekt att det inte är klart var verksamheten ska flytta men att det inte är sannolikt att man kommer tillbaka.

I stället har Skandia fastigheter, som äger byggnaden, andra planer. I en gemensam ansökan om planbesked till Stockholms stad med Folksam, som äger byggnaden intill där Coop ligger, vill man utveckla och öppna upp kvarteret Spelbomskan. Folksam vill även utreda om man kan göra en på- och utbyggnad för att skapa nya bostäder och kontor.

– Vi hoppas kunna föra en dialog med staden om hur vi ser på Odenplans framtid. Vi har ett hus som är i behov av upprustning och som behöver moderniseras. Nu vill vi pröva hur man skulle kunna utveckla den här delen av Odenplan till något nytt och fräscht, både i gestaltning och innehåll. Vi ser en oslipad diamant här, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia fastigheter.

Sprickor i fasaden på klassiska Läkarhuset

I ansökan till staden står det att befintligt utbud av handel och service kan kompletteras med till exempel en ny saluhall.

– Framför allt handlar det om vad som ska finnas i gatuplan, vad vi kan addera till stadsrummet för att göra det mer attraktivt. Det är superviktigt att det blir inkluderande med till exempel kaféer. Vad det blir uppåt i huset är inte bestämt än men det kan till exempel bli kontor, bostäder eller hotell, säger Markus Pfister.

När en renovering eller ombyggnad kan påbörjas är inte klart.

– Det kommer att krävas bygglov eller en ny detaljplan vilket kan ta tid. Så det kan handla om allt från två till fyra år.

Läkarhuset

Läkarhuset invigdes i oktober 1964 och man har inte tidigare gjort någon genomgripande renovering av byggnaden. I dag har Praktikertjänst 14 mottagningar i Läkarhuset.