Även Danderyds sjukhus och Södersjukhuset kan tvingas varsla, befarar läkarföreningen. Foto: Mostphotos

Läkarföreningens oro efter Karolinskas varsel – fler kan följa

Efter Karolinskas varsel av 600 läkare och undersköterskor varnar nu läkarföreningen att fler sjukhus i länet kan behöva säga upp personal. Bakslagen kommer att drabba de svårast sjuka patienterna, enligt läkarna själva.

  • Publicerad 08:56, 8 nov 2019

Fler sjukhus i Stockholms län kan komma att behöva säga upp personal. Det varnar nu läkarnas lokala fackförening i Stockholm för efter att Karolinska universitetssjukhuset varslat 600 läkare och undersköterskor, rapporterar SVT Stockholm.

Det rör sig alltså om Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Samtidigt varnar läkarna själva för att varslet kommer att drabba patienterna allra hårdast. I ett öppet brev uttrycker 153 barnläkare på Karolinska sin oro. Något som DN rapporterar om.

– Det är svårt att förstå hur ledningen inte kan tro att det här kommer att drabba de svårast sjuka patienterna, säger Anna Nordström – en av barnläkarna – till tidningen.

Personalen kräver ha svar

Beskedet om varslet kom som en chock för de anställda och de kräver nu svar från ledningen om hur situationen ska bli hanterbar.

– Vi är jätteoroliga. Inte för oss själva, utan för patienterna och för hur det ska bli i samhället. Vi började skriva brevet redan förra veckan, men nu är läget akut. Om vi bara ska spara och folk slutar – hur ska vi då kunna ge bra vård? Säger barnneurologen Stavroula Anastasopoulou till DN.

Politiken har fått brevet

Finansborgarråd Irene Svenonius (M) är en av politikerna i Region Stockholm som brevet skickats till. I en mejlkommentar till DN skriver hon:

”Jag har också förståelse för att förändringsarbetet skapar oro. Det är därför nödvändigt att det arbete som nu genomförs på Karolinska för att anpassa organisationen till det uppdrag som sjukhuset har, sker i nära dialog med de fackliga organisationerna och genomförs på ett sätt som inkluderar medarbetarna på Karolinska och som fäster största vikt vid patientsäkerhet och en god och tillgänglig vård.”