En person med svensksomalisk bakgrund hemmahörande i Järfälla har dött till följd av covid-19. Foto: Mostphotos

Läkarförening: En Järfällabo har dött av coronaviruset

Sex av dem som dött i coronaviruset i Stockholm var svensksomalier. En av dem var hemmahörande i Järfälla och fem i Järva, enligt svensksomaliska läkarföreningen.

  • Publicerad 14:09, 25 mar 2020

Under måndagskvällen meddelade Region Stockholm att ytterligare sex personer med coronavirus avlidit.

Sammanlagt har 37 stockholmare avlidit.

Enligt svensksomaliska läkarföreningen har sex av dem svensksomalisk bakgrund varav fem var bosatta i Järvaområdet och en i Järfälla, rapporterar SVT.

Många bor trångbott

Jihan Mohamed är styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen. Han säger till SVT att han inte vet varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i covid-19, men att många bor trångbott där.

– Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger han.

”Viktigt att umgås”

Jihad Mohamed tror även att levnadsvanor kan spela roll i smittspridningen.

– I den somaliska kulturen är det viktig att umgås, stötta och besöka varandra. Speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger han.

Svensksomaliska läkarföreningen har enligt SVT nu gått ut med information om coronaviruset på somaliska.

Mitt i har sökt svensksomaliska läkarföreningen.

Mitt i söker Region Stockholm.


Covid-19 i Stockholm

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm