Gynekologen Misgena Bekuretsion måste troligen stänga sin mottagning i Vällingby centrum. Foto: Anders Göransson

Läkarflykt från Vällingby – gynmottagning stänger

Besöksboken är fulltecknad och massor av kvinnor står i kö – ändå kommer gynmottagningen i Vällingby sannolikt att tvingas stänga i slutet av året, och flera andra kliniker är också på väg att lämna Läkarhuset. – Vem ska nu ta ansvar för alla mina patienter? Det här känns så fel, säger gynekologen Misgena Bekuretsion.

  • Publicerad 05:00, 22 feb 2019

Orsaken till stängningshotet är ett krav från Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) på att specialistkliniker inom vårdvalet måste ha minst två läkare verksamma inom samma specialitet. Kravet gäller från kommande årsskifte.

Men det finns inga färdiga specialister att få tag i. Många gynekologer har gått i pension de senaste åren, och nya har inte utbildats i tillräckligt hög takt, säger Misgena Bekuretsion, som har sin mottagning i Vällingby läkarhus.

– När jag började här 2012 var vi fem gynekologer. Nu är jag ensam här sedan tre år, och det ser ut som att jag också måste sluta den 31 december.

Har flera tusen patienter

För egen del är han inte orolig, det finns gott om jobb för kvalificerade gynekologer inne i city. Men han är bekymrad för sina patienter.

– Jag har äldre patienter som nu kanske tar sig till mig på 20 minuter. Men i stället ska de hela vägen in till city för att leta efter en läkare där. De kommer inte att orka det.

När Misgena Bekuretsion började på kliniken i Vällingby arbetade fem gynekologer där. Nu är han ensam kvar. Foto: Anders Göransson

 En vanlig arbetsdag tar Misgena Bekuretsion emot omkring 25 patienter, och på ett år blir det mellan 3 200 och 3 600 besök. Patienterna kommer inte bara från Hässelby-Vällingby, utan även från bland annat Bromma, Järva, Ekerö, Järfälla och Upplands-Bro.

”Stelbent beslut”

Varje dag får han 3-4 remisser från vårdcentraler och dessutom kommer patienter från mödravårdscentraler och äldreomsorgen. Han har också ansvar för uppföljning av gyncancerpatienter som behandlats på bland annat Radiumhemmet.

– Om det här kravet genomförs måste jag lämna allt det här. Varför? Det här beslutet är stelbent och tar inte hänsyn till verkligheten eller till patienterna, säger han.

Flera specialistläkare är på väg att lämna Vällingby läkarhus och flytta in till city. Foto: Anders Göransson

Läkarflykt från Vällingby

Det är inte bara kvinnokliniken som är på väg att lämna Vällingby läkarhus till följd av tvåläkarkravet. Även en ortoped, en neurolog och en specialist på öron, näsa, hals berörs av kravet och överväger att flytta in till city, enligt Misgena Bekuretsion.

Och det är inte bara i västerort utvecklingen går åt det hållet.

– Samma sak är på väg att hända överallt i kranskommuner och ytterförort.

Hesam Akbari, pressansvarig på Region Stockholm, påpekar att beslutet om tvåläkarsystemet togs för två år sedan och att mottagningarna haft ett par år på sig att lösa frågan.

– Syftet med det här är inte att läkare ska sluta och lägga ned. Tvärtom. Det ska öka tillgängligheten för patienterna och öka möjligheten att hålla öppet, gå på utbildningar, ta emot ST-läkare och liknande.

Han framhåller möjligheten för olika mottagningar att gå samman, och påminner också att det finns möjligheter till dispens, även om det ges med restriktivitet.

Fakta

Tvåläkarkravet

Beslutet om tvåläkarkravet fattades för två år sedan och gäller fullt ut från den 1 januari 2020. Det innebär att specialistmottagningar måste ha minst två läkare som var och en är kliniskt verksam till minst 75 procent.

Enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen är syftet att ”öka kollegial samverkan och därmed stärka patientsäkerheten”, att ”öka tillgängligheten och minska sårbarheten vid frånvaro” samt att ”stärka möjligheten för vårdgivare att delta i utbildningsuppdraget genom att till exempel ta emot ST-läkare”.

Det finns möjlighet att söka dispens från kravet om mottagningen ligger i ett ”perifert område”, men sådana ansökningar ska bedömas restriktivt, enligt Region Stockholm.

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre