Carlos Xavier sökte läkarvård för en fläck på huden. Men läkaren ansåg inte att han hade anledning att oroa sig. Under tiden spred sig cancern i hans kropp. Foto: Johan Kindbom

Läkaren tog inte fläcken på allvar

Två gånger blev Carlos Xavier hemskickad från Aleris Specialistvård Järva i Rinkeby med lugnande besked. Under tiden hann cancern sprida sig i hans kropp. Nu kan läkarna inte ge honom några löften om framtiden.

  • Publicerad 19:30, 27 maj 2012

Det var under en resa i Mali som han kände det första gången. En mörk fläck på kinden som kliade och blödde när han rakade sig.

Ett och ett halvt år senare sitter 47-årige Carlos Xavier på ­verandan till sin villa, i blå t-shirt, shorts och brun hatt på sitt kala huvud. Leverfläcken på höger kind är borta. Över kinden löper nu i stället ett snirkligt rött ärr, ner mot bröstet.

Hans hälsa har totalt förändras sedan den där Maliresan. Då var han vältränad, reste mycket, sökte adrenalinkickar och äventyr. Nu är han trött, vaknar genomsvettig om nätterna och är känslig för värme.

– Jag har alltid varit hälsosam. Jag tar inga droger, dricker inte alkohol, röker inte. Och jag har aldrig varit sjuk. Jag har till och med blivit biten av en giftorm i Amazonas utan att ha fått allvarliga men.

Så snart han var tillbaka i Sverige sökte han läkarvård på Aleris Specialistvård Järva i Rinkeby. Det var inget att oroa sig för, sa läkaren. Den skulle läka av sig själv.

Åtta månader senare, i september, hade en knöl växt fram under höger öra. Fläcken hade blivit större och svart i mitten. Klådan var nästan outhärdlig. Carlos blev orolig och bad om att få träffa läkaren en gång till.

– Även denna gång sa han att det inte var något farligt. Men han erbjöd sig att ta bort fläcken om jag ville.

Fläcken togs bort, men Carlos fick snart återvända till samma läkare än en gång. Knölen under ögat hade växt och hårdnat. Ytterligare en knöl hade växt fram strax under operationsärret. Han fick samma besked. Knölarna var inte farliga, men kunde opereras bort om Carlos själv ville.

Tre veckor senare, en eftermiddag när Carlos precis kommit hem från en joggingtur, ringde telefonen. Läkaren ville att han skulle komma till sjukhuset. Knölarna som opererades bort hade analyserats. Det var cancer.

Carlos slår ilsket med handen i bordsskivan när han berättar:

– Varför skickade inte läkaren in fläcken på analys första gången han träffade mig? Hur kunde han vara säker på att det inte var farligt när jag sa att det kliade och blödde? Varför reagerade han inte när han såg hur snabbt fläcken växte?

Carlos har fått lymfkörtlar och spottkörteln bortopererade eftersom cancern hade spridit sig dit. Nu går han på undersökningar varannan månad för att se om cancern spridit sig ytterligare.

Socialstyrelsen har utrett händelsen. I beslutet står det klart att fel har begåtts på specialistmottagningen. Hudförändringen borde, enligt myndigheten, ha tagits bort och skickats för provtagning redan vid första läkarbesöket. Då hade en diagnos kunnat ställas tidigare.

Läkaren har därför inte fullgjort sina skyldigheter mot patienten och får kritik för sitt agerande.Dessutom får kliniken kritik för att läkaren var själv när knölarna togs bort.

I beslutet listas en rad åtgärder som mottagningen utlovat. Bland annat handlar det om internutbildning och schemaändringar. Verksamhetschefen Elisabeth Wester bekräftar att förändringar har gjorts.

– En specialistläkare jobbar väldigt självständigt och gör alltid en enskild bedömning. Men efter det här tragiska som hänt har vi säkrat upp i schemat så att det alltid är en sjuksköterska med och assisterar när hudförändringar tas bort.

Läkaren har gått i pension, men i ett yttrande till Socialstyrelsen skriver han att han vid det första besöket bedömde fläcken som ofarlig och klådan som ett resultat av att Carlos rakat sig. Han skriver också att han vanligtvis skickar alla hudförändringar som ändrat färg och storlek på undersökning och att han blev överraskad över att det faktiskt handlade om malignt melanom.

Fakta

Anmäl fel i vården

Om du tycker att du fått fel vård kan du vända dig till den vårdinrättning där du behandlats.

Du kan även vända dig till patientnämnden. Du kan också göra en anmälan till Socialstyrelsen, som kan resultera i att kritik riktas mot vårdgivaren.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre