Det var hot om skandalisering som gjorde att sjukhusledningen beslöt att omplacera den överläkare som anklagats för antisemitism. Foto: Mitt i

Läkaren som anklagas för antisemitism träder fram i SVT

Omplacerades av sjukhusledningen sedan Simon Wiesenthal Center hotat att skandalisera Karolinska sjukhuset, enligt SVT.

  • Publicerad 09:14, 6 nov 2019

Den överläkare på Karolinska universitetssjukhuset som anklagats för antisemitism omplacerades efter hot och påtryckningar från USA-baserade Simon Wiesenthal Center. Det framgår av SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll, onsdag.

Överläkaren omplacerades trots att en extern utredning inte funnit att han trakasserat en av sina underordnade läkare, som är av judisk härkomst.

Och nu kommer fler vittnesmål om att anklagelserna varit ogrundade.

Började med konflikt

I programmet träder också överläkaren själv fram i en intervju för första gången.

Enligt honom var upprinnelsen en konflikt mellan den judiska läkaren och en annan överläkare, vilket ledde till att han omplacerade den judiska läkaren.

– Det enda sättet att komma tillbaka till sektionen var att ogiltigförklara mitt beslut. Och då är det smutskastning som gäller, säger han till SVT.

NKS-advokaterna: Ingen antisemitisk diskriminering

I december 2018 hamnade Karolinska på Simon Wiesenthal Centers lista över de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under det gångna året.

Under våren 2019 skickade centret mejl till finansregionrådet Irene Svenonius och till sjukhusledningen med uppmaning att agera, annars skulle Karolinska sjukhuset bli föremål för internationella diskussioner om antisemitism och ”skandaliseras”.

Det var efter den händelsen som överläkaren omplacerades.

Nu träder kollegor fram och ifrågasätter agerandet, och menar att de aldrig sett några tecken på antisemitism.

Teckningar delades på Facebook

Fyra teckningar som överläkaren delat på Facebook har använts som bevis för att han är antisemit, men även detta ifrågasätts nu. Bland annat av journalisten och författaren Göran Rosenberg.

– Hade det här förekommit på en nazistisk sajt, då är det klockrent, då är avsikten antisemitisk. Om det förekommer i ett sammanhang där man allmänt vill kritisera kriget i Gaza, för det var i det sammanhanget det var vad jag förstår, får man kanske vara lite överseende, säger han i programmet.

Han menar att det är viktigt att inte använda anklagelser om antisemitism för att uppnå andra syften, då det kan urholka kraften i ordet.