Ett par steg in i entrén hemma hos Kerstin Uvnäs Moberg i Djursholm syns en plansch med hundar som visar deras geografiska härkomst. Från köket kommer den lilla ivriga, 3-åriga maltesern Lukas,som hon vaktar åt sin son Axel, springandes. Lukas viftar på svansen, skäller och hälsar gästerna välkomna.

– Ta upp honom i famnen, då lugnar han ner sig.

Väl inne i vardagsrummet har det dukats till fika. Intill ligger matsalen där det stora matbordet är fullt med böcker, papper och anteckningar. Här arbetar Kerstin med sin forskning och har lagt ner många timmar på sin nya bok, 'Hundstund', som är färsk från tryckeriet.

– Det har blivit så för tillfället, i brist på ett riktigt arbetsrum.

Professorn i fysiologi och läkaren Kerstin Uvnäs Moberg har länge forskat – ungefär 40 år – på de hälsofrämjande effekterna i olika hormon, som substansen Oxytocin. Något hon berört i böckerna 'Lugn och beröring' och 'Närhetens hormon'. Med sin nya bok har hon behandlat ämnet ur en ny aspekt i ämnet - hundens på verkan på oss.

– Det började under pandemin när många skaffade hund, och jag läste om hur hundar kan ha samma positiva effekter på hur vi mår som när vi lever i en bra relation med en annan människa.

En central del i boken handlar om substansen oxytocin, berättar Kerstin Uvnäs Moberg.

Hon förklarar att det är en signalsubstans som utsöndras i hjärnan och kan sprids ut i hela vår kropp. En effekt är att det minskar känslan av stress och ökar vårt välmående. Det balanserar "vågskålen" – så att stresshormonerna inte tar över.

– Det ger en direkt effekt, men det ger oss också en förstärkning som varar över längre tid.

Hon berättar om forskning kring att ögonkontakt med hundar påverkar oss människor, och hur barn med autism har fått hjälp av att umgås med hundar. En stund med hunden är bra, med andra ord.

– Man ser att det gör oss mer sociala och öppnare för att interagera med andra.

Att hundar får oss att må bra har de som djur dragit fördel av, berättar hon.

– Hundar behöver inte betala mat, eller hyra för att vara med oss. De ger oss något och vi har tagit dem till oss av en anledning, och då är det oxytocinet. Det har varit en stor fördel i evolutionen från vargen.

Kerstin tar upp Lukas i famnen. Snart är det dags för promenad.

Att det blev en bok om hundar är nog ingen slump, säger hon. Hennes pappa var jägare och hade flera jakthundar. Hemma fanns det alltid djur som hon och hennes syskon kunde leka med.

– Det var väldigt spännande för oss barn. Det spelade nog en roll för mitt intresse i det biologiska livet, och vilket yrke jag sen valde.

Själv har hon inte någon egen hund, men hjälper till att passa Lukas då och då.

– Jag hinner inte det tyvärr, jag är ute för mycket och reser, håller föredrag och jobbar, säger 78-åringen.

Under pandemin har antalet hundägare ökat drastiskt, något Mitt i rapporterat om. Kerstin Uvnäs Moberg ser det som något positivt.

– Alla borde testa ha hund.

Hon berättar att andra djur kan ha liknande effekt på oxytocinet, som katter, eller kameler.

– Om vi har en bra relation till dem.

– Sen finns det också de som är rädda för hundar. Men hunden har en fördel att den ofta kan gå rakt mot en människa, och vi är ofta mottagliga för den. Den relationen är inte lika tydlig till andra djur.