Till Beatrice kunde patienterna komma direkt. Nu måste de söka remiss hos husläkare och sedan vänta i månader på tid hos specialist. Foto: Hanna Lilja

Läkaren Beatrice Sommerfeld: ”Ingen bra vård i Sverige”

Efter 25 år som Lidingös enda hudläkarmottagning fick Beatrice Sommerfelds verksamhet ett abrupt slut. Anledningen: Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning vill inte ha mottagningen kvar. – Jag är både arg och ledsen. Var ska mina patienter ta vägen nu?

  • Publicerad 08:00, 12 jan 2020

Sedan 1994 driver Beatrice Sommerfeld Lidingö hudmottagning. Sedan 2016 har patienterna kunnat träffa henne Arenahotellet i Torsvik. Innan dess tog hon emot i villan i Hersby där hon tidigare bodde.

Det finns ingen bra vård i Sverige längre

Beatrice Sommerfeld

Under åren har hon tagit hand otaliga patienter. I snitt 50 varje vecka.

– Jag vill tacka mina patienter för den tiden jag har upplevt med dem. Mina varma tankar går till tonåringar med svår akne som många gånger misstolkas och alla som är 85 plus som faktiskt har betala skatt i alla år och inte får snabb vård nu. Jag vill att de ska veta att jag inte stänger min mottagning på grund mina egna beslut, det beror på Regionen, säger hon.

Gamla och fattiga utesluts

Från och med mars i år får Beatrices mottagning inte längre ta emot patienter enligt landstingstaxa från Region Stockholm, tidigare Stockholms läns landsting. Det är lagen om läkarvårdsersättning, LOL, som reglerar mottagningar som Beatrices. De kräver att läkaren på mottagningen jobbar heltid, minst 35 timmar och att man når ett visst ersättningstak.

… de som har pengar kan alltid få hjälp

Beatrice Sommerfeld

– Nu blir gamla, fattiga och barnen blir uteslutna från den vård jag har gett dem. Däremot kan de som har pengar alltid få hjälp, säger hon.

Beatrice tycker att hälso- och sjukvårdsförvaltningens beslut. strider mot landstingets egna principer om lika vård för alla. Där för har hon överklagat  Men hon får inger gehör.

LOL är en nationell lagstiftning som inte ger några möjligheter till undantag och Region Stockholm råder inte över lagstiftningen, den är fastställd av regeringen, säger Peter Bolin.

enhetschef, Enheten för enskilda vårdgivare och avdelningsstöd på Region Stockholm.

Tyckte det hörde till att vara tillgänglig

Landstinget har olika taxor för olika behandlingar. Komplicerade behandlingar får ett högre arvode och små enkla behandlingar ett låg. Att ta bort små födelsemärken och behandla akne räcker inte för att komma upp i de högre nivåerna.

– Ersättningstaket, det har jag aldrig nått. Jag har inte den typen av behandlingar. De har inte heller tagit hänsyn till att jag faktisk jobbar 35 timmar i veckan. Jag gör allt själv och är tillgänglig för mina patienter på telefon dygnet runt. Hade jag skrivit upp alla timmar jag suttit i telefonrådgivning hade det kanske blivit annorlunda. Men jag har tyckt att det hörde till att vara tillgänglig, säger hon.

Det Sverige hon kom till finns inte kvar

Beatrice Sommerfeld kom från Polen till Sverige 1968. Med i bagaget hade hon en påbörjad utbildning och en vilja att jobba hårt. Hon tog sig igenom läkarutbildningen och födde fyra döttrar. 1982 blev hon färdig dermatolog och 1994 öppnade hon Lidingö hudmottagning.

– Allt jag har, det har jag byggt upp själv, säger hon.

Nu tycker hon att det Sverige hon kom till inte finns kvar längre.

– Då var alla så vänliga och hjälpte mig att komma in i språket, landet och kulturen.

Vad tycker du att behandlingen av din mottagning säger om vården i Sverige idag?

– Det finns ingen bra vård i Sverige längre. Man har inte brytt sig om patienterna. Man bollar folk hit och dit och stänger avdelningar, säger hon.

Hon berättar att remisser hon skickar till större sjukhus kommer tillbaka för att patienterna anses lågprioriterade.

– Gamla får inte vård snabbt nog. Man undrar hur många som kommer att dör när de väntar, säger hon.

Gäller liv och död

Hon poängterar att en hudläkarmottagning behövs på Lidingö, en kommun med nära 50 000 invånare.

– Malignt melanom ökar brant och vården behöver vara nära, när det gäller cancer är tidigt upptäckt avgörande. Det kan gälla liv eller död.

Öppnar eget i stan

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen anser dock att det finns tillräckligt med hudvårdsmottagningar i Stockholm. De ser inga problem med att stänga ner en fungerande mottagning.

Region Stockholm råder inte över lagstiftningen

Peter Bolin

– Idag finns det 26 hudsjukvårdsmottagningar inom Regionen, varav en mottagning på Sophiahemmet, skriver Peter Bolin i ett mail till Mitt i.

I februari stänger Beatrices mottagning på Lidingö för gott. Sedan öppnar hon i egen regi i stan, utanför landstingets regi.

– Är detta vad politikerna vill? undrar hon.