Sexleksaker och andra föremål som fastnar i tarmen blir allt vanligare på akuten. Foto: Mostphotos

Läkare slår larm: Dildos fastnar – får opereras ut

Patienter som söker akut vård sedan föremål fastnat i ändtarmen blir allt vanligare, enligt läkare på Södersjukhuset.

  • Publicerad 17:25, 4 okt 2018

Sexleksaker och annat som fastnar i ändtarmen och blir ett fall för sjukvården är ett problem som ökar, enligt läkare vid Södersjukhuset.

De har gjort en studie där 85 patienter, som inkommit till sjukhusets akutmottagning under åren 2009-2017, ingår. Studien har nyligen publicerats i tidskriften International Journal of Colorectal Disease.

Måste opereras ut

När det gäller sexleksaker som fastnat har det ibland varit nödvändigt med bukoperationer och att förse patienter med stomi, framgår det.

Läkare bakom studien föreslår därför att säkerhetstänk införs vid produktion av sexleksaker.

SIS, Swedish Standards Institute, kontaktades, och nu finns planer på en säkerhetsstandard. Projektet har fått finansiering för ett års arbete och efter nyår är planen att ett utkast till standard ska finnas, rapporterar Dagens Medicin.

Internationell standard

Det ska sedan skickas till den globala standardiseringsorganisationen ISO som i sin tur inhämtar synpunkter från andra länder. En färdig standard kan finnas tidigast om ett par år.

– Vi hoppas att standarden kan bidra med bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, till tidningen.

Om säkerhetskraven ska bestå i anordningar som gör att det går att få ut sexleksakerna om de fastnar, eller om det går att göra så att de inte kan fastna, är inte känt.

Dock är det inte sexleksaker som är det vanligaste problemet när det gäller saker som fastnar i patienters ändtarm.

Olika typer av föremål

Enligt studien från Södersjukhuset gällde 41 procent av fallen sexleksaker, som dildos och ”butt pluggs”, medan 59 procent av föremålen inte var sexleksaker, utan burkar, flaskor, stearinljus och livsmedel.

I nära hälften av fallen gick det att få ut föremålen genom att bedöva patienten och använda olika typer av instrument.

Medelåldern bland de 85 patienterna var 41 år. Tre av fyra av patienterna var män.