Johan Styrud menar att närakuterna är en gökunge och borde avskaffas. Foto: Stefan Källstigen

Läkare: Man gör vad som helst för att bli av med patienter

Barn som söker vård bollas runt mellan olika akutmottagningar. Personalen är så hårt pressad att de måste försöka bli av med patienter, och hänvisar dem därför någon annanstans, enligt Johan Styrud, Stockholms läkarförening.

  • Publicerad 06:10, 23 sep 2019

Tanken var att patienterna skulle hamna rätt och få adekvat vård. Men i många fall blev det tvärt om. De skickas runt från närakut till sjukhusakut och tillbaka igen. Det har gått så långt att patientnämnden nu kräver bättring.

– Personalen är så enormt pressad att de gör vad som helst för att inte behöva göra något.

Det drastiska uttalandet kommer från Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

– Pressen skruvas upp för varje år. Det finns helt enkelt inte kapacitet längre, utan man skickar patienterna någon annanstans, säger han.

Sjuka barn hänvisas kors och tvärs mellan närakut och barnakut

Det är nu ett par år sedan Region Stockholm införde fem vårdnivåer för akutsjukvården: Vårdguiden 1177, husläkarjouren på vårdcentralen, närakuten, sjukhusakuten och den högspecialiserade akuten på NKS.

Närakuterna är en gökunge

Johan Styrud

Men det är inte alltid så lätt för patienterna att veta vart de ska vända sig, och det ställer också till det för vårdspersonalen som måste ha koll på vilka mottagningar som ansvarar för vad.

– Det är en vårdnivå för mycket. Närakuterna är en gökunge som borde läggas ner. Det är en dyr lösning och jag är inte imponerad av effektiviteten. Pengarna borde läggas på vårdcentralerna och på sjukhusakuterna i stället, säger Johan Styrud.

Avlastar sjukhusen

Men regionrådet Anna Starbrink (L) försvarar närakuterna:

– Vi ser tydligt att de avlastar sjukhusens akutmottagningar, så det är en reform som ligger fast. Men det är oacceptabelt att patienter skickas runt, säger hon.

Men ställer det inte till med problem med så många vårdnivåer?

– Det har varit rörigt, med lättakuter och jourakuter, men i och med närakuterna har vi rensat upp. Vi har också utvecklat hänvisningsstödet för vårdgivarna.