LÄMNAR. Magnus Isacson lämnar Tensta för Ekerö. Foto: Arkiv/privat

Läkare lämnar förorten i protest mot ojämlik vård

Magnus Isacson, läkare på Tensta vårdcentral, sade upp sig och skrev en debattartikel om varför. "Många känner inte till att det ser ut så här", säger han.

  • Publicerad 05:00, 4 feb 2021

Många känner inte till att det ser ut så här

När Magnus Isacson, doktor på Tensta vårdcentral, nyligen sade upp sig var det egentligen inte någon särskilt ovanlig händelse.

Stockholms distriktsläkarförening har länge larmat om läkarflykt och för få doktorer på för många patienter, som blivit till en ond cirkel.

Orsakade debatt

Men Magnus Isacsons sorti har fått stor uppmärksamhet. Han skrev nämligen en debattartikel i Expressen (Därför slutar jag på Tensta vårdcentral), en vidräkning mot ojämlik vård och hur det drabbar områden som Tensta.

"Jag förväntas handlägga en komplicerad patient med tolk på en halvtimme och på den tiden hinner jag inte mer än att gå igenom deras medicinlista. Att undersöka mina patienter är att betrakta som en lyx som ofta inte hinns med", skriver Magnus Isacson, som även är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

– Jag har fått överväldigande positiva reaktioner. Många känner inte till att det ser ut så här, säger han till Mitt i.

Får sämre vård

I Tensta går det 2 600 invånare på en allmänläkare, jämfört med 1 900 i Vasastan där han jobbat tidigare, berättar han. Samtidigt är andelen patienter med tyngre diagnoser större i Tensta.

– Så ser det ut i utsatta områden. Konsekvenserna blir sämre vård, patienterna blir sjukare i sin sjukdom, de som har diabetes till exempel. Många kanske söker till närakuten i stället. Det blir en splittrad vård.

Region Stockholms system för ersättning till vårdcentralerna fördelar inte pengarna dit där de behövs som mest, anser han.

Olönsamma blir kvar

Han är också kritisk till att vissa vårdcentraler lockar till sig patienter med digital kompetens där besöken är snabba och lönsamma, medan andra får hantera de svårare fallen.

– Socioekonomiska faktorer och hög ålder borde ge mer ersättning än det gör nu.

"Jag orkar inte förklara för mina patienter längre varför de får vänta i flera månader på en läkartid och varför jag måste skicka ut dem från rummet innan vi ens har hunnit halvvägs i läkarbesöket", skriver han i artikeln.

Fått jobb på Ekerö

Nu går han vidare till ett jobb på Ekerö vårdcentral. Vad skulle ha fått honom att stanna kvar?

– Om det fanns ekonomiska förutsättningar att bara ha tusen listade patienter per läkare. Man måste ha färre patienter i utsatta områden.

Tar in hyrläkare

Feryal Messö Elias Bolos, verksamhetschef på Tensta vårdcentral, säger att de har annons ute nu för att hitta en ersättare till Magnus Isacson, och fram till dess hyr de in läkare.

– Jag är stolt över Tensta vårdcentral. Personalen som arbetar här vill göra skillnad för boende i Tensta och flera har arbetat här i över 15 år. Flera läkare har börjat sin yrkeskarriär i Sverige just på Tensta vårdcentral, säger hon.

Merarbete under pandemin

Hon säger att en stor del av arbetet under 2020 har handlat om att hantera pandemin.

– Många i Tensta har drabbats direkt eller indirekt. Förutom de fysiska svårigheterna vid covid-19 så har människor påverkats psykiskt.

För att bättre kunna svara upp mot behovet av vård i området efterlyser hon mer samverkan mellan skola, omsorg, kommun och andra myndigheter.

– Vi lägger mycket vårdresurser på att vägleda och informera patienter kring exempelvis Alltid öppet, 1177 och bank-id. Den tiden skulle vi i stället kunna lägga på vård, säger hon.

Stockholmspolitiker instämmer: Vården är ojämlik

Vårdcentraler i Stockholm

Det finns 244 vårdcentraler och husläkarmottagningar i Region Stockholm.

176 drivs av privata vårdgivare och övriga av regionens eget vårdbolag SLSO.

I Region Stockholm har alla vårdcentraler avtal enligt vårdval, som innebär att vårdgivare har rätt att öppna vårdcentral om de uppfyller regionens krav. Patienter har rätt att välja vårdcentral.

Vårdcentralerna ersätts per listad patient, per besök, diagnos, samt enligt skattning på vårdtyngd i området.

Visa merVisa mindre