Åklagaren menar att det är en patient till läkaren som placerat flaskan utanför bostaden. Foto: Läsarbild Ur polisens förundersökning

Läkare hotades med molotovcocktail – patient åtalas

En man i Sundbyberg fick beskedet att han skulle tvångsvårdas. Då misstänks han ha placerat en molotovcocktail utanför läkarens bostad. Nu åtalas han för grovt hot mot tjänsteman.

  • Publicerad 16:02, 21 nov 2019

I oktober larmade grannar psykiatrin, eftersom de oroade sig över en person som bor i en lägenhet i Sundbyberg.

Mannen kallades till en läkare som bedömde att mannen befann sig i en drogutlöst psykos. Läkaren pratade med en överläkare och skrev sedan ett vårdintyg om tvångsvård, framgår av polisens förundersökning.

Släpptes ut igen

När mannen fick beskedet från läkaren ska han ha sprungit från avdelningen, men blev senare omhändertagen och vårdades i tre-fyra dygn. Därefter släpptes han ut, enligt förundersökningen.

Enligt åtalet ringde mannen till läkarens privata nummer några dagar senare, för att berätta att han fått fel vårdintyg.

I förhör berättar läkaren att mannen sagt att han ska ”IVO-anmäla skiten” ur honom.

Molotovcocktail stod utanför bostad

Plötsligt, en dag, fick läkaren ett sms som gjorde honom orolig.

Foto: Ur polisens förundersökning

”Tack för hjälpen, lämna en flaska vin utanför porten.”, stod det i smset, som ska ha skickats från en lånad telefon.

Utanför läkarens port i Sundbyberg stod en flaska fylld med bensin och en trasa i flaskhalsen, en så kallad molotovcocktail, som är väldigt lättantändlig.

Mannen ska också ha satt ett klistermärke på läkarens dörr, enligt åtalet.

Flaskan som stod utanför läkarens bostad. Foto: Ur polisens förundersökning

Åtalas för hot mot ytterligare en läkare

Bara en dag efter det misstänkta hotet mot första läkaren hittade ytterligare en läkare ett likadant klistermärke på dörren till sin bostad i Vasastan.

Även läkaren i Vasastan har vårdat mannen, enligt åtalet. På dörren hade, förutom klistermärket, även ett budskap ristats in.

Åklagaren menar att det är samma man som står bakom även detta hotet.

Var tredje läkare utsatt för hot eller våld: ”Helt oacceptabelt”

Nekar till anklagelserna

Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalas nu för grovt hot mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och brott mot vapenlagen, eftersom flera patroner hittats i mannens lägenhet.

Mannen nekar till samtliga brott.

– Han har inte en susning om vad det här handlar om, nu är det upp till åklagaren att försöka lägga fram bevis, säger mannens försvarare Jan Kyrö.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27