Häromveckan offentliggjordes Ivo:s allvarliga kritik mot Region Stockholm för undermåliga medicinska insatser vid 15 specialgranskade äldreboenden.

Äldre har inte fått vård och behandling utifrån sina specifika behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19, och palliativ vård har ordinerats utan att reglerna följts.

Läkarinsatserna på äldreboendena sköts av ett antal vårdföretag, där Capio Legevisitten och Familjeläkarna i Saltsjöbaden dominerar.

Läkare dygnet runt

I deras uppdrag ingår att "tillgodose individers behov av hälso- och sjukvård i form av läkarinsatser dygnet runt".

Läkare ska göra besök om den äldre själv eller via närstående har uttryckt behov av det.

Läkare ska också genomföra brytpunktssamtal, och "kunna förmedla den förändrade målsättningen med vården" och tillhandahålla palliativ vård.

Avtal kan sägas upp

Insatserna regleras i avtal, som kan sägas upp om allvarliga risker för patientsäkerheten föreligger, och den "bedrivna hälso- och sjukvården inte uppfyller gällande medicinska krav på undersökning, vård, behandling eller krav på bemötande av patienter".

Ella Bohlin (KD), regionråd med ansvar för äldrevården, får frågan om hon anser att vårdföretagen följt reglerna. Hennes pressekreterare Ofelia Namazova Venneman svarar:

– Det finns anledning att ifrågasätta om rätt behandling utförts. Om en vårdgivare inte följer avtalet kan ett antal åtgärder vidtas. Ersättningen kan reduceras eller ett vite kan utdömas. Om vårdgivaren i väsentligt avseende åsidosätter sina skyldigheter kan avtalet sägas upp.

Ytterligare granskningar

Vad som kan vara aktuellt nu är det för tidigt att säga något om, menar hon. Regionen gör två egna granskningar som utgår från patientdatabaser samt patientjournaler.

– Först då kan vi få en heltäckande bild och fatta kloka beslut om hur läkarinsatserna på särskilda boenden kan förbättras, säger hon.

Den skarpaste kritiken från Ivo gäller att läkare inte varit på plats och gjort individuella bedömningar.

En av fem utan bedömning

Enigt Ivos granskning stod det i mars ingen individuell läkarbedömning att finna i 20–26 procent av de covidsjukas journaler. Längre fram på våren sjönk andelen till 15–21 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/skarp-kritik-mot-covidvarden-pa-aldreboenden/reptkx!7z4uh8FHmN5PIsFEuZ2g/

Capio Legevisitten har läkaransvar för 190 boenden i regionen, med 32 läkare på 6 800 patienter. Fyra av deras boenden omfattas av granskningen.

"Vi har i nuläget ingen specifik information från Ivo kring dessa boenden. Ivo:s slutsatser visar att det finns utrymme för förbättringar för att öka patientsäkerheten i vården av äldre vid särskilda boenden i hela landet", skriver Henrik Brehmer vid Ramsay Santé, som äger Capio Legevisitten, i ett mejl.

9 951 kronor per boende

Den ersättning som regionen betalar till företagen är 9 951 kronor per listad patient och år. För Capios del blir det nästan 68 miljoner kronor.

Familjeläkarna, som har ansvar för ett 70-tal boenden med cirka 7 000 boende får närmare 70 miljoner.

Dessutom kan företagen debitera 708 kronor för varje akut oplanerat besök.

Familjeläkarna har ombetts kommentera kritiken men inte hört av sig.

Region Stockholm har redan beslutat om att inleda en granskning mot Familjeläkarna, skriver DN, som dock inte ska ha med pandemin att göra.