Statistiska centralbyrån, SCB, genomför varje år en medborgarundersökning där invånarna i alla kommuner får svara på en rad frågor/påståenden inom olika områden som sedan sammanställs där svaren antingen placerar kommunen i grön kategori - de 25 bästa procenten i landet, gul - mittersta 50 procenten, eller röd - sämsta 25 procenten.

Sämsta 25 procenten

När det kommer till underrubriken ”Förtroende” handlar sex påståenden om politikerna i kommunen. I samtliga hamnar Håbo i rött, alltså de 25 sämsta procenten i landet.

– Jag ser mycket allvarligt på hur förtroendet från medborgarna är. Klart att vi har ställt oss frågan om vad grundorsaken till det låga förtroendet är och det finns förmodligen inte ett helt enkelt svar. Förtroendet är ju riktade mot samtliga politiker i kommunen, ledning såväl som opposition, konstaterar Helena Zeland Bodin, C.

Agneta Hägglund (S), oppositionsråd.

– Det är ytterst allvarligt att våra medborgare inte har förtroende för de politiker som de valt och en av de viktigaste frågorna i en kommun. Vi har nu sjunkit i förtroende under ett antal år och det visar på att det går åt helt fel håll. Viktigt också att det finns ett förtroende mellan politiker och tjänstemän. Vi har under de senaste året mist ett antal tjänstemän som lämnat oss eller blivit utköpta och det har ju så klart också påverkat förtroendet eftersom det många gånger handlar om skattemedel som används för utköp.

Vad sker nu?

Björn Ehrling (M) har inte någon avvikande åsikt.

– Det är allvarligt och ett underbetyg till oss som driver de politiska frågorna i kommunen, menar han.

Mitt i Bålsta frågar vad som måste ske nu nu.

– Att ha en konstruktiv inställning till praktiskt inriktat samarbete med andra politiker. I det ligger bland annat för alla inblandade att tänka över hur det blev så här och, inför valet, funderar om det gagnar kommunen att man fortsätter i politiken. Sedan behövs det realism runt hur vi måste arbeta, och att vi har kvar många personer med lång politisk erfarenhet som söker samarbete, tycker Björn Ehrling.

Helena Zeland Bodin.

– Vi behöver arbete mer med konkret och tillgänglig information samt tydliggöra hur till exempel beslutsgången är för ett ärende vilket vi har uppmärksammat för en tid sedan att det behövs, så det är i full gång. Vi behöver även ha fler medborgardialoger, vilket pandemin har försvårat men där arbetar vi med att få fram bra lösningar.

Agneta Hägglund ser möjligheter.

– Vi politiker måste visa att de beslut som vi tar ska verkställas och resultat ska redovisas. Det kan inte tas beslut och sedan år efter år så händer inget. Vi måste se till att vi återigen blir en ”Superkommun”, det måste vara vårt mål.