Samtal. Clara Häggmark Lindberg och hennes pappa David Häggmark bor i Skå. De har pratat hemma om läget på bostadsmarknaden och David är nöjd med beslutet att hyra bostad. Foto: Jonas Månsson

Lägre tryck på Mälaröarnas villor

Priserna på bostäder sjunker i både landet och länet. Ekerö är inget undantag. "Det har varit svalare intresse i ett par månader", säger Helene Dahlbäck, kontorschef på Mäklarringen Ekerö.

  • Publicerad 17:13, 29 aug 2022

Det är inte lika vanligt med budgivningar som sticker iväg.

Efter att ha nått en topp i slutet av förra året har bostadspriserna vänt neråt, det visar bostadssajten Hemnets statistik över bostadspriser i Ekerö kommun. I juli var snittpriserna de lägsta sedan januari 2021.

Orsaken är de höjda boräntorna. Priserna på bostäder i Sverige har sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflationen. Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna uppåt.

Skåbon David Häggmark bor med familjen i en villa i Skå sedan drygt 20 år, men de hyr sin bostad. Han har följt med i rapporterna om prisläget, energipriser och räntor.

– Jag tror många är oroade. Vi vet inte var elpriserna tar vägen. Jag skulle inte köpa nu.

Pratar om marknaden

Han är glad att han och familjen har en hyresbostad, och tror att många Mälaröbor nu avvaktar lite extra.

– Här ute tror jag att många har råd med att vänta med att sälja till priserna är annorlunda.

15-åriga dottern Clara Häggmark Lindberg har inga planer på att flytta hemifrån ännu på några år, men är med i samtalen om bostadsmarknaden.

– Vi pratar en del hemma om det med storebröderna, säger hon.

I samtalen med sina barn lyfter David Häggmark även boendeformen.

– Vi pratar om att man kanske inte måste köpa sin bostad, säger han.

Nedgång väntas fortsätta

Mest har priserna på bostadsrätter fallit. I Storstockholm har de sjunkit med 10 procent på tre månader (maj–juli), enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bara i juli var nedgången 5 procent. Även om juli är en månad då färre försäljningar görs menar man att siffrorna indikerar en fortsatt nedgång.

På sajten Hemnet har marknadsanalytikern Erik Holmberg samma åsikt.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärdet är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspriset. Det innebär att många också säljer under utgångspriset. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt undersökning vi gjorde i början av augusti tror rekordmånga på en fortsatt nedgång, säger han.

På Mälaröarna är det framför allt villor som säljs.

– Det vi kan säga är att det är en svalare bostadsmarknad. Det är inte lika vanligt med budgivningar som sticker iväg, säger Helene Dahlbäck på Mäklarringen Ekerö.

Byggs. Runt om på Mälaröarna byggs flera nya bostadsområden. I fjol kunde de första familjerna flytta in här, på Ekerövallen i Träkvista. Foto: Claudio Britos

Avvaktar valet

Hon ser att yttre påverkan spiller över på Mälaröarnas villapriser.

– Väldigt många köpare kommer från stan, västerort och lägenhetsmarknaden. Där har det blivit svalare.

Faktumet att ett val närmar sig med stormsteg ser hon också som en av orsakerna till det svalare intresset.

– Många avvaktar till efter valet. När det blir skriverier om räntepriser, ändrade skatteregler eller fastighetsskatten kan det påverka tillfälligt.

Samtidigt lyfter Helene Dahlbäck en bild hon upplever lite problematisk i sammanhang där bostadspriser diskuteras.

– Jag tycker att det är alldeles för stort fokus på att man ska tjäna pengar på sin bostad hela tiden. Man köper egentligen en bostad för att bo där och trivas.

De som vill köpa bostad i nuläget råder hon att förbereda sig. Det finns några saker som är extra viktiga att ha med sig.

– Att man har lånelöfte klart och att banken godkänner ett överbryggningslån så att man kan köpa innan man har sålt, eller att man har sålt sin nuvarande bostad.

Helene Dahlbäck, kontorschefs Mäklarringen. Foto: Nicola Stankovik

Villapriser på Mälaröarna

Januari 2022

Snittpris: 8,12 miljoner

Antal sålda: 9

Februari 2022:

Snittpris: 7,74 miljoner

Antal sålda: 16

Mars 2022

Snittpris. 7,42 miljoner

Antal sålda: 18

April 2022:

Snittpris: 7,26 miljoner

Antal sålda: 23

Maj 2022:

Snittpris: 7,5 miljoner

Antal sålda 21.

Juni 2022:

Snittpris: 6,96 miljoner

Antal sålda: 23

Juli 2022:

Snittpris: 6,71 miljoner

Antal sålda: 7.

Källa: Hemnet

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03