Läget lockar till köp av lyxvillor

Lyxvillor har under året varit lättare att sälja än normalvillor, enligt mäklare i Nacka. – Bankernas hårdare återbetalningskrav ligger bakom, säger Elisabeth Carlman-Gibson.

  • Publicerad 12:36, 23 dec 2012

Priserna i Saltsjöbaden är fortfarande höga när det gäller villor och fastigheter. Av de fem dyraste objekten i Nacka under 2012 såldes fyra i Saltsjöbaden.

– Trenden för oss har varit att de exklusiva villorna, de över nio miljoner, har gått snabbare att sälja. Normalvillorna har gått trögare på grund av bankernas krav på återbetalningsförmåga. Köper man i lyxsegmentet lånar man inte direkt pengar av banken utan har kapital själv, säger Elisabeth Carlman-Gibson, fastighetsmäklare på Skandia mäklarna.

Hon mäklade det husköp med den högsta köpeskillingen som slutfördes under 2012, en villa på Fjällvägen i Saltsjöbaden, som såldes för 22,1 miljoner kronor.

– Det är ett k-märkt sekelskifteshus med anor. Det är också stort, och det finns inte så många riktigt stora hus i Saltsjöbaden. Även om det inte var en sjötomt så var det ett sjönära läge med fantasisk utsikt, säger Elisabeth Carlman-Gibson.

2011 var ett år då priserna i Saltsjöbaden stack iväg, med flera hus över 20 miljoner kronor. Under 2012 har priserna i lyxsegmentet varit lägre.

– Jämfört med exempelvis Djursholm är andelen stora hus i Saltsjöbaden färre. Stora hus och stora tomter ger högre priser. Sjönära lägen och sjötomter har ökat i pris på senare tid och det tror jag beror på att man inte längre har råd att både ha en lägenhet i stan och ett lantställe. Man satsar hellre pengarna på ett kort, och köper ett hus nära vattnet, säger Elisabeth Carlman-Gibson.

Firman Behrer och partners hade hand om en annan av de dyra affärerna under 2012, en villa för 17,7 miljoner på Dragarstigen i Saltsjöbaden.

– Det var inget större problem att sälja huset, det gick snabbt och bra, säger Per Johansson, fastighetsmäklare på Behrer och partners.

Marknaden för dyra objekt i Nacka är enligt honom annars splittrad just nu.

– Det finns en skillnad i marknaden. Den aktuella villan såldes innan vi hann ha allmän visning. Vissa objekt säljer vi direkt, andra ligger ute ganska länge. Visst spelar priset roll, men i bland förstår man inte varför vissa ligger ute länge och andra går fort, säger Per Johansson.

Enligt Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, är läget den i särklass viktigaste faktorn för ett hus värde.

– Det avgör helt värdet på huset. Det ska ligga avskilt, naturskönt och nära till kollektiva kommunikationer. Undantaget är väldigt exklusiva lägen, där är kollektivt resande inte lika viktigt.

Hans uppfattning är att det på grund av lågkonjunkturen nu tar lägre tid att sälja de dyraste husen på marknaden.

– Matchningen blir svårare mellan köpare och säljaren nu när det finns något färre köpare. Det är en signal som tyder på att det har blivit köparens marknad, säger Daniel Liljeberg.

På Ekholmsvägen gick en villa för 17 miljoner.

Hus på Prästgårdsvägen i Storängen bytte ägare för 15,3 miljoner.

Två av årets dyraste hus ligger på Dragarstigen.

Villan på Fjällvägen var årets dyraste.

Huset på Dragarstigen kostade drygt 17 miljoner kronor.

Fakta

Årets dyraste hus