Upprustning. Värmdö bostäder planerar att stambyta 176 lägenheter i Stavsnäs gärde. Foto: Eva Tonström

Lägenheterna i Stavsnäs totalrenoveras

Ett stort stambyte har dragit igång i Värmdö bostäders lägenheter i Stavsnäs. Totalt berörs 176 hushåll och alla kommer att behöva evakueras.

  • Publicerad 14:24, 15 jun 2021

Lägenheterna på Stavsnäs gärde byggdes på 60-talet och har aldrig genomgått någon större renovering. Men nu är det dags, och planen är att totalrenovera alla 176 lägenheter med ny stam, där gamla rör och ledningar byts ut, samt renovering av badrum och byte av fönster.

Tre nivåer av renovering

Tidigare i våras påbörjade man arbetet med en ”provstam” i en port med elva lägenheter. Detta för att dels se hur mycket som behöver göras i husen, dels kunna använda de färdigrenoverade lägenheterna som referensobjekt.

– Tanken är att hyresgästerna ska kunna gå dit och titta när det är klart och se vilka tillval som finns och så vidare, säger Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder.

Hyresgästerna kommer att kunna välja på olika nivåer av renovering. Det lägsta är en basrenovering där bara det allra viktigaste görs medan de övriga två är olika tillval, för bland annat kök och ytskikt.

Nivån man väljer kommer att påverka kommande hyreshöjningar som följer på ett stambyte. Men hur stora höjningar det blir är för tidigt att säga, enligt Kenneth Claesson, det ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

Alla evakueras

Resten av projektet – totalt berörs fem hyreshus på Stavsnäs gärde – planeras dra igång hösten 2022. En rad beslut måste tas i Värmdö bostäders styrelse innan de kan fortsätta, om bland annat genomförande och budget. Hittills har de fått grönt ljus bara för provstambytet.

Alla hyresgäster kommer att behöva evakueras under renoveringstiden. Troligen renoveras ett hus i taget, enligt Kenneth Claesson, och hyresgästerna kommer då att få flytta till likvärdiga lägenheter i närheten.

– Vi har tillräckligt med lägenheter i området som i dag är uthyrda på korttidskontrakt, som kan användas vid en evakuering. Allt kommer att ske i dialog med hyresgästerna, säger han.

Provstambytet som pågår nu ska vara klart i oktober.

Värmdö vill lämna Stockholms bostadskö

Upprustning. Värmdö bostäder planerar att stambyta 176 lägenheter i Stavsnäs gärde. Foto: Eva Tonström

Stavsnäs gärde

Vad: 176 lägenheter fördelade på fem hus med fyra våningar. Husen byggdes 1967 och byggdes på med en våning 1996-97.

Var: Stavsnäs gärde 1-20, Stavsnäs

Hur: Resten av projektet väntas starta tidigast hösten 2022. VBAB kommer att informera hyresgästerna löpande, bland annat genom föreningen Mötesplats Stavsnäs, som de samarbetar med, och lokala hyresgästföreningen i Stavsnäs.

Visa merVisa mindre