Tina Kruhsberg Rydergren från Bredäng fotade en av alla insekterna inne hos sig. Foto: Läsarbild Tina Kruhsberg Rydergren

Lägenheter i söderort fylls med insekter

Väggar, balkonger och fönster fyllda med små flygande insekter. I olika delar av söderort rapporteras det förbryllat om massvis av oinbjudna besökare. – Jag har aldrig sett det förut. Det är lite otäckt, säger Barbro Lundhagen på Storforsplan i Farsta.

  • Publicerad 11:00, 17 jul 2018

I flera delar av söderort har lägenheter invaderats av massvis med små flygande insekter. Farsta, Hökarängen, Sköndal och Bredäng är alla drabbade.

– Helt plötsligt var det en stor svärm på balkongen, säger Barbro Lundhagen som bor på Storforsplan i Farsta.

Trots att Barbro Lundhagen har bott i området i över tio år så har hon aldrig sett något liknande.

– Vi har aldrig haft det förut, men nu har det varit så flera dagar. Jag har pratat med andra i trapphuset som också säger att de har massa insekter hos sig nu. 

Barbro Lundhagen hade fågelungar på balkongen förra året, i år pryds den istället av insekter.

Hon beskriver att insekterna ser ut som mindre myggor, men de sticks inte som sina släktingar.

– De här insekterna gör ingenting, utan det är bara lite otäckt och otrevligt, säger hon. 

Söker sig till ljus

Barbro Lundhagen är ändå relativt förskonad som mest har tvingats leva med insekterna på sin balkong. I olika Facebookgrupper som rör söderortsområden kommer det rapporter från folk som har vaknat upp med hela väggar fyllda av små svarta kryp.

Det mesta tyder på att det är snedstreckade ekstyltmalar det handlar om.

– De livnär sig på ekar, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, och förklarar varför de flyttar sig från träden till lägenheter och hus.

– De söker sig till ljus. När folk tänder lamporna på kvällen så tror ekstyltmalarna att det är en liten solfaktor. 

Redan i maj började snedstreckade ekstyltmalar att göra avtryck i söderort. När allt annat var grönt började ekarna i området att vissna.

Ofarliga för människor och lägenheter

Nu i juli, när folk ofta har öppet fönster, har insekterna även börjat söka sig till lägenheter. Där gör de dock ingen skada.

– De gör ingenting mot varken människor eller textilier. De är helt ofarliga, säger Kjellberg. 

Vad kan de som ändå vill bli av med ekstyltmalar göra?

– Man kan försöka dammsuga upp de som redan finns. Men det är svårt att göra något för att det inte ska komma nya om man vill vädra. Det går möjligen att sätta upp insektsnät på fönstren, men det kan bli väldigt varmt inomhus då.

Blir ekstyltmalar vanligare?

– Nej, det finns inga rapporter som tyder på det. Vissa områden drabbas hårdare vissa år, det är svårt att säga vad som kommer ske nästa år. Det har ingenting att göra med att det är ovanligt varmt ute.

Hur länge kommer folk behöva dras med de som finns nu?

– Det är också svårt att veta exakt, men deras ägg kläcks i början av sommaren och det är under sommaren och början av hösten folk brukar ha mest problem, framför allt för att det är då flest har öppna fönster.