När Anders Evstedt upptäckte att dotterns lägenhet var för liten anmälde han saken till hyresnämnden. En extern mätning bekräftar att han hade rätt. Foto: Carlos Montecinos

Lägenheten var 2 kvadrat för liten

Studentlägenheterna i Runby är tio procent mindre än vad kontraktet utlovar. Det visar Bo i Väsbys kontrollmätning. – Nu ska vi ha pengarna tillbaka, säger föräldern Anders Evstedt.

  • Publicerad 11:53, 10 mar 2014

Anders Evstedts dotter flyttade in i studentlägenheten på Lilla Hagvägen i september förra året i samband med invigningen av de 54 modullägenheterna. Han säger att både han och hans fru snabbt fick känslan av att lägenheterna inte alls var på 23 kvadratmeter som det stod på kontraktet.

– Vi har en släkting som bor på 25 kvadrat och det är tydligt att den lägenheten är mycket större, säger han.

Efter att själv ha mätt lägenheten och kommit fram till att den var 20,8 kvadratmeter anmälde Anders Evstedt fallet till hyresnämnden.

Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Bo i Väsby, anlitade då en extern firma för en noggrann kontrollmätning. Nu är den gjord och den visar att Anders Evstedt har rätt – lägenheterna har en yta på 20,8 kvadratmeter, det vill säga nästan tio procent mindre än utlovat.

Anders dotter har redan flyttat ut ur lägenheten men nu vill de ha pengar tillbaka.

– Med samma kvadratmeterpris skulle det bli ungefär 500 kronor billigare i månaden. Med tanke på den felaktiga hyran och det dåliga skicket tycker jag att det vore rimligt att de betalar tillbaka hyran under uppsägningstiden, säger Anders Evstedt.

Bo i Väsbys vd Arne Månsson lägger skulden på företaget Prime Living som var beställare av modullägenheterna som är byggda i Kina.

– Vi köpte ett färdigt paket med huskroppar och hyresgäster av Prime Living. Och det var inte vi som upprättade kontrakten utan Prime Living, säger Arne Månsson, vd på Bo i Väsby.

– Vi har nu lämnat över frågan till vår advokat. Vi är inte komfortabla med den här situationen.

Arne Månsson erkänner att Bo i Väsby har hamnat i en komplicerad situation.

– Det finns två dimensioner i det här. Dels hyresgästerna som har förväntat sig att få en lägenhet som är större än vad den verkligen är, dels vi som har förväntat oss ett större hus. Det här påverkar ju värdet av byggnaden.

Men Prime Livings vd Jan Severa ser inget problem med att ytan är felaktigt angiven.

– För studenten är det inget problem. De har samma funktion i lägenheten vare sig det står 23, 28 eller 21 kvadrat. De får hyra lägenheten om de vill eller inte.

Med samma kvadratmeterpris skulle det bli ungefär 500 kronor billigare i ­månaden.Anders Evstedt

Fakta

Bygge kantat av problem

November 2013: Vatten­läckage och stora sprickor i tak och väggar.

December 2013: Inomhustemperaturer ner mot 14 grader.

Januari 2014: Bo i Väsby har tagit emot över hundra klagomål från studentlägenheternas hyresgäster.

Februari 2014: Leif Berglund (S) kräver svar på vad som har gått fel och hur felen ska åtgärdas av Jan Holmberg (M), styrelseordförande i Bo i Väsby.

Visa merVisa mindre