UTBRÄNT. Branden startade vid lunchtid på lördagen. Foto: Charlotte Arwedsson

Lägenhet totalförstörd i brand – andra trappuppgångar var i fara

En lägenhet blev totalt utbränd vid en brand i ett sexvåningshus i Väsby på lördagen. Brandkåren lyckades hindra branden från att sprida sig till intilliggande trappuppgångar, men till en början fick hela huset, med runt 50 hyresgäster, evakueras.

  • Publicerad 15:20, 30 nov 2020

Grannarna tog väl hand om varandra, de var ute med filtar och hjälpte till.

På måndagsmorgonen råder ett stilla lugn på Hasselgatan. Det enda som vittnar om lördagens dramatik är två utblåsta fönster till en helt utbränd lägenhet, rökskadade lägenheter ovanför och en hög med utriven inredning.

Det var klockan 12.54 på lördagen som larmet om en brand i en lägenhet på Hasselgatan kom in. Polis, helikopter, ambulans och brandkår var snabbt på plats. Tio enheter kämpade för att begränsa branden till lägenheten – och lyckades.

– Jag var hemma och hörde helikoptrarna surra innan jag förstod att det brann. Det som har hänt är en katastrof, men ändå snabbt och bra jobbat av polis och brandkår, säger en boende i området.

Snabbt framme

Fastighetsägaren Väsbyhems representant var också där.

– Jag var där fem minuter efter att larmet gått till SOS. Det var en fullt utvecklad brand och stort pådrag, säger Peyman Rezapour, social hållbarhetschef vid Väsbyhem som äger fastigheten.

Hela huslängan med 135 lägenheter evakuerades och spärrades av när räddningsarbetet började. Hyresgästerna samlades i hyresgästföreningens lokal och i gympahallen på Hasselgatan.

– De fick fika, kaffe och samtalsstöd. Vi hade runt 15 frusna hyresgäster i gympahallen. Grannarna tog väl hand om varandra, de var ute med filtar och hjälpte till, säger Peyman Rezapour.

Kommunens posomgrupp, som aktiveras vid en kris, och kommunens tjänsteman i beredskap var också snabbt på plats.

– Det är skönt att se att allt funkar vid en sådan här händelse, säger Peyman Rezapour.

KLARADE SIG. Brandkåren lyckades förhindra elden att sprida sig till fler trappuppgångar. Foto: Charlotte Arwedsson

BRAND. Det brann kraftigt i lägenheten på Hasselgatan på lördagen. Foto: Privat

SNABB. Peyman Rezapour, social hållbarhetschef på Väsbyhem var själv snabbt på plats vid branden på Hasselgatan i lördags. Foto: Charlotte Arwedsson

Tillbaka på kvällen

Redan på kvällen kunde de som bor i intilliggande lägenheter börja flytta tillbaka.

– Byggnaden har klarat sig över förväntan, säger Peyman Rezapour som är imponerad över allas insats.

– Polis, räddningstjänst och ambulanspersonal – alla jobbade med militärisk disciplin.

Alla hyresgäster i de fem brand- och rökskadade lägenheterna har enligt uppgift hemförsäkring.

– Vi har haft kontakt med våra hyresgäster för att se till att alla får evakueringsbostad via sitt försäkringsbolag. Vi har några lägenheter i området som kan bli aktuella som evakueringslägenheter, säger Peyman Rezapour.

Nu återstår arbetet med att se hur skadade lägenheterna är i den stam som drabbats.

– Därför är det svårt att säga när de boende kan flytta tillbaka, säger Peyman Rezapour.

Orsaken till branden är inte klarlagd. Enligt uppgift ska lägenhetsinnehavaren inte ha varit hemma när det började brinna.

Ingen allvarligt skadad

En person som hade andats in rök fick följa med ambulansen för kontroll, men var utom fara.

– Ingen person blev allvarligt skadad. Vi har inlett en teknisk undersökning för att ta reda på brandorsaken, men vid bränder kan det ta lite tid, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

HUSLÄNGA. Brandkåren lyckades hindra elden från att sprida sig till resten av huslängan på Hasselgatan. Foto: Charlotte Arwedsson

JOBBAR. Ingenjörsstudent Vivek Mandanna jobbar extra med att hålla fint på gården vid Hasselgatan. "Jag visste inte om att det hade brunnit här i helgen." Foto: Charlotte Arwedsson