Lägenhet kan bli bästa bostadsinvesteringen

Har du en miljon att köpa bostad för? Då får du ett litet hem på Lidingö. Men du får betydligt mer lägenhetsyta än villayta för pengarna. – Bostadsrätter på Lidingö är undervärderade, säger Jonas Gadelius, mäklare.

  • Publicerad 19:58, 20 dec 2017

Nyligen har Svensk fastighetsförmedling gått ut med siffror som berättar i vilka kommuner man kan få allra minst bostadsyta för en miljon kronor.

Lidingö hamnar på tio i topplistan med de 18 kvadratmeter man kan få på ön för en miljon.

Bostadsrättspriserna har halkat efter och Lidingömarknaden är undervärderad

Men tittar man närmare på siffrorna träder en mer differentierad bild fram. Främst är det stor skillnad mellan villor och lägenheter.

Enligt Jonas Gadelius, på den lokala mäklarbyrån Gadelius är kvadratmeterpriset för en villa på Lidingö nästan det dubbla mot en bostadsrätt.

– Jag skulle säga att den investeringen på Lidingö just nu är att köpa lägenhet. Bostadsrättspriserna har halkat efter och Lidingömarknaden är undervärderad. Ser man bara över bron är det nästa dubbla priset i Hjorthagen.

Baserat på årets försäljningar ligger kvadratmeterpriset på en Lidingövilla på 94 154 kronor, enligt Värderingsdata.  Det skulle göra att man knappt för 10 kvadratmeter för en miljon i en Lidingövilla.

En bostadsrätt på Lidingö har däremot ett mycket lägre kvadratmeterpris, cirka 55 000, enligt Gadelius egna beräkningar.

– Det skulle ge cirka 20 kvadratmeter. Slår man ihop villor och lägenheter hamnar man på att man får cirka 17, 18 kvadratmeter för en miljon.

Att köpa på liten yta är dyrare

Men att köpa lägenhet eller villa för en miljon på Lidingö är ändå inte möjligt.

– Vad gäller villor är de minsta 25 kvadrat, det är Attefallshus och de säljs för ungefär tre miljoner, säger Jonas Gadelius.

De minsta lägenheterna är 20 kvadratmeter. Även de kostar runt tre miljoner.

– Att köpa på liten yta är dyrare. Oavsett hur litet det är betalar man för en bostad. Köper man något större blir kvadratmeterpriset lägre.

 

Fakta

Här får du minst antal kvm för en miljon kronor

1. Stockholms kommun                 14 kvm

2. Danderyds kommun                  17 kvm

3. Sundbybergs kommun              17 kvm

4. Solna kommun                          17 kvm

5. Lidingö kommun                        18 kvm

6. Nacka kommun                         19 kvm

7. Göteborgs kommun                   20 kvm

8. Täby kommun                            22 kvm

9. Värmdö kommun                       22 kvm

10. Sollentuna kommun                 23 kvm 

Källa: Svensk fastighetsförmedling
Visa merVisa mindre