Västertorp

I mars 2022 lade Västertorpsbor märke till att det var ovanligt mycket spring i trappan i ett hus på Glidgränd, och mycket biltrafik utanför. De hörde av sig till polisen, som åkte dit för en kontroll. På plats hittade de en påverkad man i ett källarutrymme, med narkotika och 38 000 kronor i kontanter på sig. Han kunde knytas till en lägenhet i huset och ett beslut om husrannsakan gjordes.

Det gav utdelning. Polisen hittade bland annat 26 kilo cannabis, 6 kilo amfetamin, 2 kilo kokain och över 20 000 narkotikaklassade tabletter. Värdet bedöms vara 9–10 miljoner kronor på gatan.

– Det är ett stort beslag. Mängden talar starkt för att narkotikan var avsedd att säljas vidare, säger Daniel Danial, utredningsledare vid Skärholmspolisen.

I en resväska i lägenheten fanns narkotika i form av både pulver och tabletter, liksom växtdelar och plasthandskar och tomma småpåsar med blixtlås.

I en resväska i lägenheten fanns narkotika i form av både pulver och tabletter, liksom växtdelar och plasthandskar och tomma småpåsar med blixtlås.

Polisen

Skokartong med narkotika i pulverform, hittad i en garderob.

Skokartong med narkotika i pulverform, hittad i en garderob.

Polisen

Över sju år i fängelse

Men tack vare grannarnas uppmärksamhet stoppades verksamheten efter bara ett par veckor. I stället sitter ett antal inblandade nu bakom lås och bom. I slutet av december dömdes mannen som hittades i källaren – en 19-årig Södermalmsbo – till 7 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott, grov misshandel, ofredande, rån, grovt olaga tvång, kränkande fotografering och övergrepp i rättssak.

Två medbrottslingar fick också långa straff. En 22-årig Solnabo dömdes till 7 års fängelse, för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov misshandel, ofredande och grovt olaga tvång. Den 31-årige Aspuddsbo som tillfälligt lånade lägenheten fick 5 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

Dessutom dömdes en rad personer till kortare fängelsestraff, ungdomstjänst och ungdomsövervakning.

– Domarna är en framgång för samhället och en viktig signal till dem som håller på med den här typen av brott. Det kan ge väldigt långa straff, säger Daniel Danial.

Stillbild på ett vapen, hittad i 19-åringens mobiltelefon.

Stillbild på ett vapen, hittad i 19-åringens mobiltelefon.

Polisen

Förnedrande misshandel

Flera av de dömda ägnade sig också åt brutal misshandel av unga personer, som de tvingade att inta narkotika. Vid ett tillfälle hälldes dessutom ett magasin från ett vapenlikande föremål över offret. De skyldiga filmade själva brotten.

– Vi har ingen förklaring till att de tvingats inta narkotika men det har blivit vanligare med misshandel med förnedringsinslag. Man filmar för att lägga ut på sociala medier, säger Daniel Danial.

Under utredningen har polisen analyserat stora mängder data, som chattar, filmer och bilder i telefoner samt övervakningsmaterial. En del material kom från övervakningskameror som en av brottslingarna installerat i lägenheten, men också från kameror som grannar satte upp på eget bevåg, innan polisen gjorde tillslaget. Grannar tog också egna bilder.

– Vi är tacksamma för hjälpen från allmänheten. Det här visar att det lönar sig att kontakta polisen, säger Daniel Danial.