Asylsökande demonstrerar mot utvisningar. Foto: Mostphotos

Lagen ger ensamkommande sista hoppet: ”Är i limbo”

Flera ensamkommande flyktingar i Upplands-Bro söker nu uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. – Som det är nu har varken staten eller kommunen ansvar för dem, säger Linda Fidjeland på Frivilliga Familjehem.

  • Publicerad 18:29, 26 sep 2018

Linda Fidjeland på Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro har hjälpt flera ensamkommande ungdomar att söka asyl. Avslagen har överklagats, men efter tredje domslutet måste flyktingarna lämna landet – fram tills nu. Den nya gymnasielagen öppnar upp en dörr att söka uppehållstillstånd för studier.

Är i limbo

– När de inte längre är asylsökande har inte staten något ansvar längre. Kommunen har generellt ansvar för människor som vistas i kommunen. Det handlar om akut nödhjälp, men man har inget formellt ansvar för dem som söker uppehållstillstånd, säger Linda Fidjeland.

Hittills har Frivilliga Familjehem fått bidrag från kommunen för de som söker asyl, men det är oklart om den nya gruppen sökande kommer innefattas av stödet.

– En månad betalade själv hyran för två ungdomar.

Genom statens kompensation kan kommunerna betala ut dagersättning på 75 kronor – men det räcker knappast till ett boende.

Riskerar att bli hemlösa

Linda Fidjeland menar att den nya lagen inte är genomtänkt. Att den endast lämpar sig för ungdomar från bemedlade länder som vill studera i Sverige.

– Man utgår ifrån att de ska klara sig själva.

Om inte kommunen rycker in riskerar nu tre som tidigare fått hjälp av Frivilliga Familjehem att bli hemlösa.

Fakta

Nya gymnasielagen

Lagen om ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, den nya gymnasielagen, trädde i kraft den 1 juli. De ungdomar som omfattas av de nya bestämmelserna har till och med den 30 september 2018 på sig att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier. Vid uppehållstillstånd omfattas dessa ungdomar även av kommunersättningsförordningen.

Källa: Migrationsverket

Nu bor det 30 000 personer i Upplands-Bro

Magisk gräns nådd. Upplands-Bro kommun har tagit sig över gränsen och är sedan 9 oktober 30 002 invånare. Det här visar siffror från kommunens eget invånarregister.torsdag 22/10 9:48

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29