Efter en nedgång i maj ökade i antalet patienter med covid-19 vid regionens sjukhus i juni, för att nu vända nedåt igen. Enligt den senaste rapporten vårdas 122 patienter, varav 3 i intensivvård, för sjukdomen.

– Vi ser nu att antalet patienter med covid-19 vid våra sjukhus varierar. Den här veckan är det en minskning vilket är glädjande inför sommaren. Men vi är beredda på att antalet covid-patienter kommer att variera något under sommaren, säger chefläkare Johan Bratt på regionens webb.

Virus i avloppsvattnet

I de mätningar som görs av avloppsvattnet vid reningsverken i Henriksdal, Hässelby, Järva, Käppala, Riksby och Sickla syns en ökning av virus.

I DN uppges att halterna är lika höga som i vintras.

Stiger i augusti

Enligt Folkhälsomyndigheten har vi låg spridning av covid-19 att vänta de närmaste månaderna, men den väntas öka efter semestrarna och i slutet av augusti efter skolstarten, och sedan fortsätta stiga under september.

Det är omikron som fortsätter att cirkulera, och det är den mer smittsamma varianten BA.2 som dominerar.

Få testas

Mörkertalet i smittspridningen är stort eftersom testning numera i huvudsak sker inom sjukvård och äldreomsorg, påpekar myndigheten.

– Det behöver finnas en fortsatt beredskap i samhället för att smittspridningen kan öka, och det är vaccinerna som skyddar mot allvarlig sjukdom och död i covid-19, säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande.

Extra dos

De som är äldre än 65 år rekommenderas en påfyllnadsdos av vaccinet, vilket kommer att erbjudas i höst.

https://www.mitti.se/nyheter/aldre-och-riskgrupper-far-dos-5-i-host/repvex!eEh2h4dNQgDQ6QnUpUmSsQ/

I Region Stockholm har nu 59,3 procent av befolkningen över 18 år tagit tre doser vaccin. 63,3 procent av 56-plussarna har tagit en fjärde dos.