Risken att dö i covid-19 är störst för dem med låga inkomster.

Det visar ny rapport.

De med lägst inkomster löper fyra gånger så stor risk att dö i covid-19 som de med högst inkomster.

– Kön och ålder är annars de största riskfaktorerna, och när vi räknade bort dem så hamnade vi på en fyra gånger så stor risk för dem med låg inkomst, säger Anton Lager, enhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, som står bakom rapporten.

Låg inkomst förklaringen

"Låg inkomst är den socioekonomiska variabel som förklarar mest variation i covid-19-dödlighet i befolkningen", skriver de.

– Andra variabler är bostadsort, yrke, trångboddhet och sjukdomsbild, säger Anton Lager.

Låg inkomst innebär ofta en rad andra riskfaktorer. Undersökningen visar till exempel ett samband mellan att ha ett yrke som inte kan skötas hemifrån och höjd risk att hamna på sjukhus med covid-19.

Vårdpersonal löper hög risk

För anställda inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg är risken ännu högre.

Andra riskfaktorer är trångboddhet och födelseland. Undersökningar visar också att låginkomsttagare dessutom är mer exponerade för trängsel i livsmedelsbutiker.

Utbildningsnivå tycks däremot inte ha haft någon större betydelse för förståelsen om smittoriskerna, enligt rapporten.

Däremot har man inte alltid kunnat anpassa sig beroende på sin materiella livssituation.

Bostadsområdet betyder mest

Enligt rapporten är det dock vilket bostadsområde man bor i som ensamt förklarar mer än alla andra faktorer tillsammans.

– Bostadsorten betyder mer än summan av de socioekonomiska positionerna. Varför det är så? Det är något för oss att ta tag i härnäst, säger Anton Lager.

Han förklarar bostadsområdets betydelse som så, att individens inkomst slår igenom oavsett var denne bor, samtidigt som bostadsort spelar roll oavsett inkomst.

Alltså: En låg socioekonomisk position ger ökad risk att dö i covid-19 även om man bor i ett högstatusområde, men oavsett om man har en hög eller låg inkomst så innebär det en ökad risk om man bor i ett "utsatt område".

Skydda låginkomsttagarna

Syftet med rapporten har varit att analysera coronapandemins effekter på befolkningens hälsa, och på behovet av vård.

– Ska vi komma åt de socioekonomiska skillnaderna krävs det breda insatser. Men det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster inte alltid har möjlighet att följa rekommendationerna.