Drygt två kvadratmeter av taket rasade in. Foto: Läsarbild Privat

Låg i soffan – då rasade taket över Joachim

Joachim hade precis kommit hem från semestern och kopplade av i soffan. Då hörde han hur det knäppte till – sen rasade putsen ner från taket. – Hade jag fått det i huvudet så hade jag inte varit här i dag, säger han.

  • Publicerad 12:21, 23 aug 2018

Det var mitt under söndagsmyset som olyckan var framme. Joachim låg nerbäddad i vardagsrummet i Hökarängen när plötsligt drygt två kvadratmeter av taket rasade in över honom.

– Det ramlade ner över benen och jag hade ett täcke över mig, så det är ingen fara. Men hade jag fått det i huvudet så hade jag inte varit här i dag, säger han.

– Man fick ju ett litet adrenalinpåslag och undrade vad fan det var som hände.

Några av cementblocken är stora som A4:a ark och väger något kilo. Rasmassorna har han samlat ihop i en flyttkartong i väntan på att hyresvärden ska forsla bort materialet.

– Den väger lite drygt 40 kilo, säger han.

Delar av rasmassorna. Foto: Privat

 

”Tidsfråga innan taket rasar”

Joachim har nu inspekterat lägenhetens andra tak.

– Går man runt och knackar i de andra taken så hör man att det är tomt bakom. Det är bara en tidsfråga innan taket rasar.

Han berättar att hyresvärden Stockholmshem förklarat för honom att de inte kommer göra något åt taken som riskerar att rasa in.

Det stämmer inte, enligt Hanna Grön, kommunikatör på Stockholmshem.

– Just nu repareras skadan i taket. I samband med det undersöks taket i resten av lägenheten. När vi vet vilket skick resten av taken är i kan vi avgöra om fler delar av det behöver åtgärdas, säger hon.

Senare under torsdagen återkommer Hanna Grön till Mitt i Söderort.

– Jag fick precis information om att en undersökning har gjorts. Det har konstaterats att det inte finns risk för ytterligare ras.  Vid undersökningen upptäcktes en mindre sprickbildning i hallen som vi passar på att åtgärda. I övrigt inga andra brister i taket, skriver hon i ett mejl.

Orsaken oklar bakom raset

Vad som orsakat raset är fortfarande oklart. Några sprickor i taket har inte synts till tidigare. En möjlig förklaring skulle kunna vara de sprängningar som genomförs vid Hökarängens tunnelbana.

– Husen byggdes väl för en 70 år sedan, så jag tror att det är åldern som tar ut sin rätt. Kanske har det förvärrats av sprängningarna här i närheten, säger Joachim.

Utöver en gammal kontorsstol skadades inget i lägenheten.

Mer rasmassor. Foto: Privat