Prins Bertil talade vid invigningen av Skärholmen, den 8 september 1968. Foto: Läsarbild U Simonsson, Stockholms stadsmuseum

Laddat för fest när Skärholmen fyller 50 år

Den 8 september fyller Skärholmen 50 år. Det firas med en gigantisk fest i centrum. Det blir allt från musik, teater och modevisning till loppis, sport och stadsvandringar.

  • Publicerad 12:44, 28 aug 2018

Vill du utmana stormästaren Pia Cramling på ett parti schack? Eller kanske prova skidskytte, fynda på loppis eller gå i dj-skola?

Eller vill du bara äta god mat och lyssna på levande musik – allt från rapp och pop till balkanbrass och turkisk folkmusik?

När Skärholmen fyller 50 år, den 8 september, finns det massor att välja på.

Det är stadsdelsförvaltningen som bjuder in till kalaset, tillsammans med SKHLM och en rad föreningar och organisationer.

– Vi firar Skärholmen på olika sätt under hela hösten, och självaste födelsedagen blir en stor festdag, säger Anette Manoti på stadsdelsförvaltningen.

Eftersom valrörelsen pågår på Skärholmstorget har förvaltningen sin scen på Bredholmstorget och SKHLM sin på Måsholmstorget.

– Mellan scenerna rör sig en orkester. Det är blåsbandet Fest i byn, som är som ett vandrande Balkanparty, säger Anette Manoti.

Spännvidden på scenerna är stor. På Bredholmstorget blir det bland annat pop med Marit Bergman, turkisk folkmusik med Systrarna Sahin, cirkusmusikal för barn och ett smakprov ur Stadsteaterns nya pjäs ”Snubben lättar på sitt hjärta”. På Måsholmstorget uppträder bland andra Pernilla Wahlgren, Malcolm B och Dogge Doggelito.

Pernilla Wahlgren, aktuell med showen ”Kort, glad och tacksam”, uppträder på Måsholmstorget.  Foto: Pressfoto

Dogge Doggelito.  Foto: Luis Romero/Riogrande Production

– Och så blir det massor av aktiviteter. Man kan testa flera olika sporter, bygga instrument och göra teatermasker till exempel. Eller lära sig första hjälpen och vara med i tävlingar, säger Anette Manoti.

Den som vill kan också lära sig mer om Skärholmens moderna historia . Stadsmuseets guider ordnar stadsvandringar och Skärisbiografen visar filmklipp, bland annat från invigningen med prins Bertil den 8 september 1968.

Festprogrammet, med tidpunkter och platser, finns på stockholm.se.

 

 

Fakta

Skärholmen firas under hela hösten

Skärholmens 50-årsjubileum firas kl 11–18 den 8 september, både utomhus och inne i centrumet.

Det späckade programmet finns på stockholm.se. Se även stadsdelsförvaltningens Facebooksida.

Firandet fortsätter under hösten, med utställningar och föredrag.

Den 1–30 september pågår bildutställningen ”Årsringar” i Skärholmens bibliotek.

 

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre