Luciana Amado Sandberg och Andy Frank, två eldsjälar bakom BandDagen. Foto: Läsarbild Privat

Laddat för årets fest i Bandhagen

Den 2 juni blir det stor familjefest när BandDagen firas för tredje året. En nyhet är att det blir levande musik. – Vi vill lyfta det lokala livet, säger initiativtagaren Andy Frank.

  • Publicerad 09:49, 22 maj 2018

Loppmarknad, musik, mat från hela världen och konstnärer och hantverkare som visar sina alster. Den 2 juni förvandlas stillsamma Bandhagen centrum till en levande och kreativ mötesplats.

Det blir tredje året i rad. Arrangörerna (Luciana Amado Sandberg, Boa Jung, Perry Taylor och Andy Frank) hoppas på ännu en succé.

– Förra året kom mellan 1 000 och 1 500 personer. Det var fantastiskt. Och det behövs en sådan här fest. Vi behöver skapa en starkare samhörighetskänsla här i Bandhagen och centrum behöver bli livligare, säger Andy Frank.

Loppisborden var populära vid förra årets BandDagen.    Foto: Privat

Lokala artister

Vid förra året festival stod en dj för musiken. I år har arrangörerna en scen med levande musik, tack vare medel från lokala sponsorer (se faktaruta). Det är Andy Frank jätteglad för.

– Det blir allt från indiepop till singer song writer på scenen, med lokala artister och vänner som kan spela. Det kommer att bli fint, berättar han.

Boa Jung, Andy Frank och Luciana Amado Sandberg  – tre av festivalfixarna i Bandhagen (Perry Taylor kunde inte vara med på bilden).    Foto: Privat

Den stora loppmarknaden blir förstås också viktig, och all konst och konsthantverk som ska ställas ut. En chans för lokala konstnärer och hantverkare att visa vad de gör.

– Det känns viktigt att skapa starkare band mellan människor här i området. Marknader och festivaler är ett jättebra sätt, säger Andy Frank.

Inspiration från USA

Han ordnade ett loppis med musik redan 2015 på sin egen gata, Fågelstavägen. Den blev så uppskattad i kvarteret att han blev peppad att göra något större.

Så föddes idén till BandDagen. Mycket av inspirationen till den har han fått från sin ursprungliga hemtrakt – Portland i Oregon i USA. Där är det vanligt med lokala marknader i grannskapen, och relationer mellan människor är ofta täta.

Till Stockholm kom han tillbaka för drygt tio år sedan, med sin svenska fru Maj Clarstedt och döttrarna Rhys och Zeila. Här är han knappast ensam om att ha sitt ursprung i en annan del av världen. Han lyfter fram den kulturella mångfalden i Bandhagen som en rikedom att ta bättre vara på. På BandDagen sker det bland annat genom kokkonst. Människor i området ska laga maträtter från bland annat Kongo, Jamaica, Indien, Korea och Sydamerika, och sälja på marknaden.

– Det blir väldigt stor variation på rätterna, lovar Andy Frank.

En fest för alla

Han framhåller också att BandDagen, som pågår klockan 10–17, är en fest för alla. Vuxna, barn, familjer, ensamma – alla kan känna sig välkomna.

– Vi ska verkligen fira vårt Bandhagen, det är det värt. Det är ett så vackert centrum och ett av få som  fortfarande är lokalt ägt. Det är dags att fylla det med liv, säger Andy Frank.

Vid förra årets festival, den 27 maj, var det strålande sol. Och prognosen ser god ut i år. Foto: Privat

Fakta

Här är artisterna som uppträder

Här är artisterna som uppträder på BandDagen

Observera att klockslagen är premilimära. Mer information om dagen finns på Facebooksidan BandDagen 18.

Kl 11. Emelinda/Nina Rosendal. Emelinda framför en mix retro soul,gospel och modern pop. Nina Rosendal är singer song writer.

Kl 12. Black Beach Baby. Indiepop.

Kl 13. Ester Fox/Filiz. Ester Fox är artist, låtskrivare och konstnär. Hon släppte just ep:n  ”Exploring”. Filiz är sångerska med rötter i Tensta Gospel Choir. Släppte nyligen debut-ep:n ”The rest is secret”.

Kl 14. Driving Cassady. Tre singer song writers, som gått samman för att berätta genom musiken.

Kl 15. Victoria Morales. Artist, musiker och låtskrivare med rötter i det mångkulturella, som gärna utmanar med musiken.

Kl 16. Us. Rocktrio som gör musik inspirerad av bl a funk, rock och dark pop. Jobbar med ett debutalbum. Singeln Crossing Oceans har redan släppts på Spotify.

Även trubaduren Sam Younis ska spela, mellan ett par av de andra uppträdandena.

Källa: BandDagen
Visa merVisa mindre