Organiserat motstånd. Många ur nätverket "127 tillhör oss" kom för att ställa frågor om och ifrågasätta ombildningarna till Skärholmens politiker. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Laddad debatt om ombildningar i Skärholmen

"Var ska vi ta vägen? Var ska våra barn bo? Ni skapar otrygghet och oro". Skärholmens styrande politiker fick det hett om öronen under torsdagskvällens nämndmöte, när ombildningsmotståndare dök upp beväpnade med banderoller och ett helt frågebatteri.

  • Publicerad 16:42, 29 mar 2019

Det var en annorlunda stämning när Skärholmens stadsdelsnämnd sammanträdde i torsdags. På de så ofta tomma åhörarstolarna satt flera Skärholmsbor i likadana tröjor. Bakom dem en stor banderoll.

På både kläder och banderoll står "127 tillhör oss". Namnet på det nätverk av grannar i 127-området (Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg) som organiserat sig mot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan, sedan den grönblå majoriteten i staden öppnat för det.

Grannar mobiliserar efter ombildningsbesked

Nätverkets talesperson Paloma Winneth Varelamontes är den första att ta upp mikrofonen, efter att ordförande Johan Kling (C) förklarat allmänhetens frågestund öppnad.

– Var ska vi, som inte har möjlighet att köpa våra lägenheter, ta vägen egentligen?, frågade hon.

Totalt handlar det om cirka 20 000 hushåll i elva ytterstadsområden där allmännyttan är dominerande som ska få erbjudande om att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Skärholmen och Sätra är de områden som har pekats ut i 127-området.

Inget tvång

Det handlar om valfrihet – det var de grönblå politikerna överens om.

– Det här är ett erbjudande, det är ingen som kommer tvinga er i huset att ombilda. Mitt tips är att prata med era grannar och kom överens om hur ni vill göra. Och skulle huset ombildas kommer ni ju fortfarande kunna bo kvar som hyresgäster, det kommer inte bli någon större skillnad egentligen, sa Johan Kling (C).

Ombildningar väcker blandade känslor

Det höll inte ombildningsmotståndarna med om. Flera lyfte oron över att få sina grannar, som inte är lika erfarna och i värsta fall inte lika seriösa som de kommunala bostadsbolagen, som hyresvärdar.

– Ni pratar om valfrihet, men jag känner ingen valfrihet, jag känner otrygghet. Jag har köat åtta år för att få den lägenhet jag har och jag vet att jag inte kommer kunna få något lån. Förstår ni hur det känns att ligga i sin säng och känna oro över var man ska ta vägen om ens grannar vill ombilda, sa Paloma Winneth Varelamontes.

"Mitt tips om ni inte vill ombilda är att prata med era grannar och kom överens. Ingen kommer tvinga er att ombilda", sa Johan Kling (C), stadsdelsnämndens ordförande. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

"Vad blir alternativet för oss som inte kan köpa? Att flytta och i så fall var? Eller bo kvar med våra grannar som inte är några erfarna fastighetsägare som hyresvärdar?", undrade nätverket 127 tillhör oss. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Annan oro lyftes också. Att husen är slitna och kommer leda till hög belåning för bostadsrättsföreningarna när nödvändiga renoveringar ska göras. Att fler utsatta ska få svårt att hitta boende. Eller att grannskapet slits itu.

– Jag var med om förra ombildningsförsöket i Sätra. Den goda grannvänskapen försvann väldigt snabbt under den perioden. Det var hot och allt möjligt. Och jag undrar – var ska våra barn bo när de blir stora och det inte finns några hyresrätter kvar, sa Sätrabon Lena Ölander.

Max 278 lägenheter

"127 tillhör oss" backades upp av stadsdelen S-, V- och Fi-politiker, som alla passade på att från sina håll kritisera beslutet. Medan moderater, liberaler, centerpartister och miljöpartister framhävde att det handlade om valfrihet, att bryta segregationen och få en bättre blandning i staden.

– Det är berörande att höra den oro som det här skapar. Men det här är ingen genomgripande reform för att sälja ut hela allmännyttan, minst 50 procent av beståndet måste fortfarande vara allmännytta och när vi nått den nivån kommer ombildningarna sluta. Det handlar om max 38 lägenheter i Sätra och 240 i Skärholmen som kan ombildas, sa Sara Grolander (MP).

Här kan det ombildas:

Den styrande grönblå majoriteten (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) har öppnat för att 20 000 lägenheter i elva områden i ytterstaden ska få erbjudande om ombildning.

De områden som har valts ut är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Sätra, Bagarmossen och Västertorp. I alla områden består över 60 procent av bostäderna av hyresrätter och allmännyttan äger minst hälften av hyresrätterna. När de kriterierna inte gäller längre ska inga fler lägenheter få ombildas.

För att en ombildning ska kunna ske måste 50 procent av hyresgästerna i en fastighet visa skriftligt visa intresse för att ombilda. Därefter måste två tredjedelar av de boende rösta ja vid en köpestämma.

Nyproducerade fastigheter eller fastigheter som har gått igenom en omfattande renovering kommer inte kunna ombildas. Inte heller fastigheter som har ett högt kulturhistoriskt värde eller som är strategiskt viktiga för staden.

Exakt vilka fastigheter som är aktuella i varje stadsdel är ännu inte klart, men i maj ska informationen gå ut till berörda hyresgäster. Erbjudandet om ombildning är öppet fram till 31 december 2019.

Källa: Stockholm stad

Visa merVisa mindre